Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Victimele interceptării mesageriei vocale primesc compensații

O sută patruzeci și patru de personalități publice și persoane particulare au primit daune din partea trustului de presă News International, condus de magnatul Rupert Murdoch, pentru faptul că ziariști ai acestui trust le-au interceptat de-a lungul a mai multor ani mesageria vocală.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Printre aceștia se numără Sarah Ferguson, fosta soție a prințului Andrew, al treilea copil al Reginei Elisabeta a II-a, și actorul Hugh Grant.

News International a ajuns la o înțelegere amiabilă, acceptând să plătească înainte de a se ajunge în instanță. Împotriva trustului mai sunt 26 de cereri de daune, dintre care se pare că șapte vor ajunge în mod sigur în instanță.

De asemenea, News International a acceptat cererea unora dintre victime de a cere scuze publice.

O singură persoană, Colin Stagg, acuzat acum 20 de ani pe nedrept de uciderea unei femei și apoi găsit nevinovat în apel, a dezvăluit suma primită de la News International, 15500 de lire sterline.

Actorul Hugh Grant, unul dintre cei mai activi critici ai interceptării mesageriei vocale, a anunțat că va dona suma primită organizației Hacked Off, care face campanie în favoarea reglementării mai stricte a presei.

De-a lungul a aproape 10 ani, duminicalul News of The World, parte a trustului condus de Rupert Murdoch, a interceptat mesageria vocală a sute de persoane, publice sau private, ceea ce a declanșat un imens scandal.

Mai multe persoane au fost anchetate de poliție și trimise în judecată, iar News of The World a fost închis în 2011 de proprietarii săi, după 168 de ani apariție nentreruptă.

Scandalul a dus la înființarea unei comisii publice de anchetă, condusă de Lordul Leveson, care după audieri îndelungate a publicat un raport care recomandă înființarea prin lege a unui organism independent de reglementare cu puteri de a aplica amenzi de până la un milion de lire ziarelor care încalcă normele deontologice, de pildă interceptarea ilegală a comunicațiilor.