Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Amicii politici" ai lui Putin vin la Soci

amicii_politici_ai_lui_putin_vin_la_soci.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (Foto: Reuters/Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin)

Peste 40 de şefi de stat şi de guvern vor asista vineri seară la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Soci. Printre aceşti demnitari se numără o serie de "amici politici" ai lui Vladimir Putin, dar lipsesc de asemenea mulţi lideri occidentali.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a decis să vină la Soci, în ciuda gravei crize politice cu care se confruntă ţara sa. De asemenea, se deplasează pe malul Mării Negre şi liderul de la Beijing, Xi Jinping. Prezenţa numărului unu chinez alături de omologul său rus, Vladimir Putin este subliniată de toţi comentatorii politici.

Preşedintele Belarusului, legendarul Alexandr Lucaşenko, "ultimul dictator din Europa", cum îl descria precedenta administraţie americană, e şi el prezent la Soci, ca şi Leonid Tibilov. Puţină lume a auzit de acest domn, care este totuşi preşedintele regiunii separatiste georgiene pro-ruse Osetia de Sud.

În fine, tot pe lista prezenţilor de vineri seară sau de zilele următoare mai figurează premierii turc, Recep Erdogan şi japonez, Shinzo Abe.

În schimb, mai mulţi lideri occidentali au decis să rămână acasă, să boicoteze ceremonia de deschidere şi în general această ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de ruşi. Nici preşedintele Barack Obama şi nici vreun alt membru al administraţiei americane nu va face deplasarea la Soci.

Acasă au hotărât să rămână şi francezul François Hollande şi germanul Joachim Gauck. Analiştii interpretează aceste absenţe ca un semn de proteste faţă de încălcările drepturilor omulului în Rusia lui Vladimir Putin.