Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gafă diplomatică a Victoriei Nuland

gafa_diplomatica_victoriei_nuland.jpg

Victoria Nuland şi ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt (Foto: Reuters/Vasily Fedosenko)

Secretarul de Stat adjunct american, Victoria Nuland, şi-a cerut scuze faţă de Uniunea Europeană, după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza ucraineană, potrivit AFP.

Totul a pornit de la o înregistrare audio a unei conversaţii telefonice difuzate joi pe YouTube, în care Victoria Nuland este auzită spunându-i interlocutoului său, ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt: "F... E.U.!".

Conversaţia pare să fi fost înregistrată fără ştirea protagoniştilor şi nu este datată, fiind imposibil de autentificat.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, nu a dezminţit acest apel telefonic, dar a refuzat să spună mai multe despre o "conversaţie diplomatică privată".

Ea a acuzat autorităţile ruse că fac publicitate în jurul acestui caz, difuzând înregistrarea pe Twitter şi a declarat că metodele Rusiei au "căzut foarte jos".

Jennifer Psaki a precizat de asemenea că Victoria Nuland şi-a prezentat scuze: "Colaborăm îndeaproape cu UE şi cu reprezentanţii săi şi acest lucru face şi secretarul de Stat adjunct în cazul Ucrainei (...). Victoria Nuland a fost în contact strâns cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a fost în contact cu omologii săi europeni şi şi-a prezentat scuze (...) pentru cuvintele respective".

Victoria Nuland se află în prezent în vizită la Kiev, unde caută soluţii la criza dintre regimul Ianukovici şi Opoziţie.