Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creţu: Traian Băsescu merge degeaba la Bruxelles!

cretu-traian-basescu-merge-degeaba-bruxelles.jpg

Dispute româneşti pe bugetul UE

Preşedintele Traian Băsescu "se duce absolut degeaba la Consiliul European", declară într-un interviu la RFI europarlamentarul PSD, Corina Creţu. Şeful statului nu ar trebui să plângă de mila marilor ţări donatoare, ci de mila cetăţenilor români, care pierd bani, spune ea. Creţu crede că este "imperativ necesar" ca premierul să reprezinte România la Consiliul European, cel puţin când se discută chestiuni economice. Ea consideră că bugetul UE are toate şansele să pice în PE.

În opinia Corinei Creţu, "nu este cazul să vină cineva să spună că a obţinut mai mulţi bani pentru România, pentru că până la urmă este vorba de un buget condiţionat de performanţele noastre. Dar după cum aţi văzut reacţiile la nivel european, practic nu se declară nimeni mulţumit. Cred că domnul Băsescu este singurul din toată Europa mulţumit!".

Europarlamentarul socialist subliniază că "a fost nevoie de două summit-uri şi de două luni de zile de discuţii, pentru a se ajunge doar la un buget bazat pe reduceri de fonduri. Este clar că nu putem merge şapte ani cu un buget de austeritate. Cred că acest buget are toate şansele să pice în următoarea dezbatere a Parlamentului European".

 

Bugetul UE "are şanse să pice în PE"

 

Întrebată cum va vota la dezbaterile din Parlamentul European asupra bugetului UE, Corina Creţu a răspuns: "Eu voi vota pentru România, nu după cum vrea domnul Băsescu. Nu am nici o obligaţie să votez acest buget care aduce atâtea deservicii. Noi am plecat de la o propunere de 49 de miliarde de euro pe şapte ani, România a pierdut nouă miliarde şi chiar şi în varianta cu care s-a intrat joi la negocieri, România a pierdut trei miliarde de euro şi toate pierderile fiind la capitole extrem de sensibile, cum sunt fondurile structurale şi de solidaritate. Deci dacă toate cele patru grupuri politice din Parlamentul European, popular, liberal, verzi şi socialişti, spun că nu vor vota acest buget şi dânşii fac parte din acest Parlament European, care a fost ocolit în dezbaterile acestea... Nu cred că pot vota acest buget. Doar pentru că ne-o cere domnul Băsescu? De câte ori a stat domnul Băsescu de vorbă cu noi ca parlamentari europeni?".

Corina Creţu consideră că Traian Băsescu "este clar că se duce absolut degeaba la Consiliu! Nu există ţări donatoare, cum vorbeşte el, nu există aşa ceva, noi ne plătim contribuţia la UE şi din contră, cred că ar trebui nu să plângă de mila marilor ţări donatoare, ci să plângă de mila cetăţenilor români care pierd bani! Nu cred că se duce acolo ca să apere interesele Franţei sau Germaniei. Să stea liniştit că acestea îşi recuperează banii prin marile proiecte şi banii se întorc tot la aceste mari ţări".

Preşedintele declara duminică după-amiază că România a obţinut şase miliarde de euro în plus, prin bugetul multianual al UE.

Corina Creţu crede că România ar trebui reprezentată la Bruxelles de premier, nu de preşedinte: "Eu cred că cel puţin în privinţa acestor subiecte legate de buget şi de chestiuni executive, cred că ar trebui să se revizuiască. Sigur, avem o decizie a Curţii Constituţionale, dar eu nu cred că domnul Zegrean, când a votat, ştia despre ce e vorba în legătură cu participarea noastră la Bruxelles. Este imperativ necesar ca premierul să fie cel care negociază acolo, pentru că ştie ce să ceară!".

 

Ce se întâmplă dacă bugetul UE este respins de PE?

 

Corina Creţu precizează că "noi (Parlamentul European-n.r.) nu avem dreptul să facem amendamente acum, la acest buget multianual, deci avem dreptul să-l aprobăm sau să-l respingem. Sunt foarte multe şanse ca acest buget să fie respins, după care Consiliul trebuie să elaboreze un proiect de buget anual, la acel proiect de buget anual Parlamentul are dreptul să facă amendamente şi se va merge pe buget anual şi cred că este mult mai bine, pentru că nu este cazul ca destinul a 27 de ţări europene să fie legat de acest buget de austeritate. Lucrurile se schimbă în şapte ani, cel mai bine este să se meargă pe buget anual".

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre bugetul UE