Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nominalizarea lui Klaus Iohannis în Guvern, la limita legii

nominalizarea_klaus_iohannis_guvern_limita_legii.jpg

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a fost nominalizat de PNL pentru posturile de vicepremier şi ministru de Interne. Există însă o problemă: prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal este şi primar al Sibiului, iar legea îi interzice să facă parte şi din Guvern.

Constituţia României prevede la articolul 105 că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, informează Mediafax.

În plus, în legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

Klaus Iohannis, propus vineri de PNL pentru funcţiile de vicepremier şi de ministru de Interne, declară că nu este dispus să renunţe foarte uşor la Primăria Sibiului. El spune că dacă legislaţia permite, va păstra funcţia, concomitent cu poziţiile din Guvern, apreciind că se pot găsi soluţii de interimat pentru o perioadă rezonabilă de timp.

 

Reacţia PSD

 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, declară că nu este clar dacă Klaus Iohannis poate fi şi vicepremier. El speră că dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va crea "anumite" probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate.

De partea sa, vicepreşedintele PSD, Dan Şova, scrie pe Facebook că în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual. El precizează că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.