Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Benedict al XVI-lea va demisiona din motive de sănătate

papa-benedict-al-xvi-lea-va-demisiona-motive-sanatate.jpg

Papa Benedict demisionează (Foto: Reuters/Alessandro Bianchi)

Lumea catolică a fost luată pe nepregătite de anunţ. Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că va demisiona la sfârşitul lui februarie. Motivul ar fi legat de starea sa de sănătate. Preşedintele Traian Băsescu trebuia să facă vineri o vizită la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea va demisiona peste câteva zile, scrie agenţia italiană de ştiri Ansa. Potrivit Agenţiei France Presse, Papa Benedict şi-a anunţat demisia într-un consistoriu al Vaticanului.

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada "sede vacante" (locul vacant)", a precizat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi.

Un asemenea gest nu s-a mai întâmplat în cadrul Bisericii Catolice de sute de ani. Ultimul papă care a demisionat a fost Grigore al XII-lea, în 1415. Vestea va reprezenta un şoc pentru întreaga lume catolică, ce numără un miliard de oameni.

Reuters, agenţia care a dat prima informaţia, relatează că Papa a explicat printr-un comunicat că puterile sale fizice nu mai sunt adecvate pentru a-şi continua îndatoririle cerute de funcţie. El a explicat că a luat această decizie fără a fi forţat de nimeni şi că este pe deplin conştient de gravitatea gestului său.

Anul trecut, Papa a început să folosească un baston la apariţiile sale publice, iar recent a părut să aibă probleme în timpul citirii unui mesaj, la Roma, scrie The Telegraph. "După ce mi-am întrebat conştiinţa de mai multe ori în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la ideea certă că puterile mele, slăbite de vârsta mea avansată, nu mai sunt potrivite pentru a-mi exercita pe deplin îndatoririle", spune Papa, potrivit comunicatului emis de Vatican.

Papa Benedict, pe numele său laic Joseph Ratzinger, a fost ales de conclav în 2005, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, devenind cel de-al 265-lea Suveran Pontif. A preluat funcţia la vârsta de 78 de ani, devenind şi unul dintre cei mai în vârstă suverani pontifi. În prezent, el are aproape 86 de ani. A condus Biserica Catolică într-o perioadă tulbure. El însuşi a fost criticat pentru cum a gestionat scandalul referitor la abuzurile sexuale comise de prelaţi şi încercările de a muşamaliza aceste acţiuni.