Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Act sfidător al Phenianului: un nou test nuclear

act-sfidator-phenianului-nou-test-nuclear.jpg

Televiziunile sud-coreene anunţă testul nuclear nord-coreean (Foto: AFP/Kim Jae-Hwan).

Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear "cu succes". Operaţiunea a fost confirmată şi de către Ministerul Apărării din Coreea de Sud, potrivit AFP. Reacţiile de condamnare au apărut deja.

"Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anunţat agenţia oficială nord-coreeană, KCNA. Ea precizează că operaţiunea are ca scop să "apere securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite".

Bomba folosită pentru efectuarea testului nuclear subteran în Coreea de Nord este un dispozitiv "miniaturizat", potrivit KCNA. "Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", precizează agenţia oficială.

 

Reacţii după testul nuclear nord-coreean

 

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, condamnă testul nuclear nord-coreean, un act "profund destabilizator", conform purtătorului său de cuvânt. "Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", declară secretarul general al ONU, citat de purtătorul de cuvânt, Martin Nesirky.

Reacţii de condamnare şi în Japonia: premierul Shinzo Abe califică testul nuclear nord-coreean drept "extrem de regretabil". Acest test "încalcă o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Este extrem de regretabil şi vom protesta ferm", declară Shinzo Abe.

La rândul ei, Rusia condamnă testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord. "Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", declară o sursă diplomatică pentru agenţia Interfax, potrivit AFP.