Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Furia Occidentului, după testul nuclear nord-coreean

furia-occidentului-testul-nuclear-nord-coreean.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi la 16.00, ora României, pentru a examina maniera în care să reacţioneze faţă de testul nuclear nord-coreean. Între timp, reacţiile de condamnare a testului nuclear curg pe agenţiile de presă. François Hollande spune că Franţa va sprijini o "acţiune fermă" a Consiliului de Securitate împotriva Phenianului.

Testul nuclear nord-coreean a fost condamnat de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care l-a calificat ca fiind "profund destabilizator", potrivit AFP.

Uniunea Europeană a condamnat testul nuclear, promiţând un "răspuns ferm şi unitar" din partea comunităţii internaţionale faţă de o nouă "provocare flagrantă" a regimului de neproliferare, a declarat într-un comunicat Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

NATO a calificat testul nuclear nord-coreean drept un "act iresponsabil", "o sfidare a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale".

 

Obama: Un test provocator

 

Preşedintele american a denunţat testul nuclear "provocator" efectuat de Coreea de Nord, care nu face ţara "mai sigură". Barack Obama îndeamnă la o acţiune "rapidă" şi "credibilă" din partea comunităţii internaţionale.

Rusia cere Phenianului să înceteze "activităţile ilegale". "Insistăm ca Phenianul să pună capăt activităţilor sale ilegale, să respecte strict toate directivele Consiliului de Securitate al ONU şi să renunţe total la programul său de rachete nucleare", declară Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Iranul a dezaprobat acest al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, apreciind că "nici o ţară" nu ar trebui să deţină arma atomică, potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Ramin Mehmanparast. "Trebuie să ajungem în punctul în care nici o ţară să nu deţină arma nucleară şi în care toate armele atomice şi de distrugere în masă să fie distruse. În acelaşi timp, toate ţările trebuie să aibă dreptul să utilizeze paşnic energia nucleară", spune el.

China şi-a exprimat "opoziţia fermă", după testul nuclear nord-coreean. "Republica Democratică şi Populară Coreea a efectuat un nou test nuclear, în pofida opoziţiei generale a comunităţii internaţionale. Guvernul chinez îşi exprimă opoziţia fermă", a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez de Externe, fără să utilizeze cuvântul "condamnare".

 

Reacţia Bucureştiului faţă de testul nuclear nord-coreean

 

La Bucureşti, Ministerul de Externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord. "România continuă să fie profund preocupată de persistenţa lipsei de cooperare a RPD Coreene cu AIEA. MAE solicită autorităţilor RPD Coreene să respecte toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est, cu îndeplinirea strictă a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat noul test nuclear şi a anunţat că doreşte un "răspuns puternic" din partea Consiliului de Securitate al ONU.