Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii și bulgarii devin subiect de campanie electorală în Marea Britanie

marea-britanie.jpg

Românii și bulgarii devin subiect de campanie electorală în Marea Britanie

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a anunțat că deschiderea pieței muncii începând cu 1 ianuarie 2014 pentru români și bulgari va constitui principala temă de campanie electorală a partidului său în scrutinul parțial pentru ocuparea unui post vacant de deputat în circumscripția Eastleigh din sudul Angliei.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Guvernul de la Londra a refuzat să facă publice estimările cu privire la numărul cetățenilor români și bulgari așteptați să sosească începând de anul viitor, pe fondul  unei atenții sporite, inclusiv în mass media acordate acestei chestiuni.

Nigel Farage, cunoscut ca unul dintre cei mai provocatori politicieni din Marea Britanie (cel care a spus în Parlamentul European despre președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy că are “charisma unui preș ud”), are ocazia să-și pună în aplicare devreme strategia pe care o anunțase pentru alegerile europarlamentare din 2014: va face din români și bulgari calul de bătaie în scrutinul parțial din 28 februarie.

Nu este surprinzător că UKIP se concentrează pe acest subiect care apare adesea în tabloidele de la Londra.

Partidul, care are ca scop retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a fost acuzat în mod constant de xenofobie, deși liderul său repetă că nu are nimic împotriva românilor și bulgarilor, dar adaugă că de la anul vor fi deschise porțile pentru 29 de milioane de români și bulgari.

Acest număr uriaș reprezintă însumarea persoanelor cu cetățenie română și bulgară și a fost menționat de presa britanică.

Începând de anul viitor, restricțiile privind accesul cetățenilor celor două țări pe piața muncii, în vigoare de la aderarea lor la 1 ianuarie 2007, vor înceta, dar guvernul britanic examinează posibilități de prelungire a lor, care să nu intre în contradicție cu legislația Uniunii Europene.

Cifre incerte

Între timp, ministrul adjunct de interne reponsabil cu imigrația, Mark Harper, a refuzat să dea date estimative precise cu privire la numărul de români și bulgari așteptați să sosească în Marea Britanie.

El a primit o interpelare în Camera Comunelor din partea deputatului Partidului Laburist, Keith Vaz, un vechi prieten al României. Vaz a acuzat guvernul de coaliție dintre Partidul Conservator și Partidul Liberal Democrat de confuzie în problema românilor și bulgarilor.

Partidul Laburist pare să fi învățat din eroarea făcută în 2004, când, aflat la putere, a afirmat că se așteaptă la venirea adoar 13000 de polonezi, iar odată cu deschiderea pieței muncii pentru cele opt țări foste comuniste, în Marea Britanie au sosit peste un milion de cetățeni din aceste țări.

Acum, singura estimare făcută publică este aceea a organizației eurosceptice Migrationwatch, care susține că în următorii cinci ani vor sosi anual în Marea Britanie 50000 de români și bulgari.

Mai serioasă pentru guvern este ostilitatea față de deschiderea pieței muncii  a unor deputați Conservatori, care se tem că UKIP atrage voturi de la partidul lor folosind tema românilor și bulgarilor.

Consecințe politice

Scrutinul de la Eastleigh ar fi trebuit să fie un duel între Liberal Democrați, care au câștigat aici mandatul  de deputat în alegerile generale din 2010 cu 46%, și Conservatori, clasați pe locul doi cu 39%, dar impopularitatea guvernului de coaliție pe motive economice riscă să genereze un vot de protest, al cărui principal beneficiar ar putea fi UKIP și nu Partidul Laburist, tradițional slab implantat în această circumscripție prosperă.

Cert este că sperietoarea cu invazia românilor și bulgarilor poate mobiliza electoratul în această circumscripție suburbană care nu este o destinație de predilecție pentru români și bulgari, atrași mai ales de Londra și celelalte mari orașe ale Regatului Unit.  

Dar teama cea mai mare este aceea că românii și bulgarii care vor veni în Regatul Unit vor amplifica presiunea asupra serviciilor de sănătate, a celor sociale, școlilor și pieței imobiliare, lucru afirmat luna trecută chiar de ministrul administrației locale, Eric Pickles.

Scrutinul de la Eastleigh are valoare de test politic, iar comentatorii afirmă că liderul partidului perdant, fie premierul David Cameron pentru Conservatori, fie vicepremierul Nick Clegg, pentru Liberal Democrați, va suferi consecințe negative, la limită fiindu-i amenințată chiar poziția de lider.

Aruncând în luptă tema “invaziei românilor și bulgarilor”, liderul UKIP, partid care, dat fiind scrutinul majoritar uninominal are puține șanse de victorie, mută campania pe un teren emoțional.

O astfel de abordare politică riscă să ocupe un loc central nu doar la scrutinul parțial de la Eastleigh, dar și în alegerile europarlamentare din 2014 și mai ales la cele parlamentare din 2015.

Până atunci se va ști dacă sumbrele previziuni din presă și ale politicienilor eurosceptici privind o invazie a românilor și bulgarilor se vor fi împlinit.