Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Weber: Marea Britanie trebuie condamnată la CEJ, dacă extinde restricţiile

weber-marea-britanie-trebuie-condamnata-cej-extinde-restrictiile.jpg

Noi restricţii pe piaţa muncii pentru românii din Marea Britanie?

Comisia Europeană trebuie să lanseze procedura de infringement la adresa Marii Britanii, dacă aceasta va extinde restricţiile pentru români şi bulgari, din 2014. O spune la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber. Ea speră chiar că Londra va fi condamnată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă se va ajunge aici.

Renate Weber declară că informaţiile privind o eventuală extindere a restricţiilor din Marea Britanie reprezintă "o înfrângere evidentă a legislaţiei europene".

"Din acest moment, sincer, cred că mingea este în curtea Comisiei Europene. Vreau să văd procedurile de infringement că se vor pune în mişcare şi vreau să văd până la urmă condamnarea Marii Britanii la Curtea Europeană de Justiţie, dacă aşa ceva se va întâmpla. Cred că este obligaţia Comisiei Europene să nu permită ca asta să se întâmple", spune eurodeputatul PNL.

Restricţii Marea Britanie

Renate Weber, eurodeputat liberal

AscultăDownload

Pe de altă parte, Renate Weber aşteaptă ca "diplomaţia şi Guvernul României, în general, să încerce să-i aducă pe o linie corectă de acţiune".

Londra analizează posibile măsuri pentru limitarea accesului românilor şi bulgarilor la sistemul britanic de indemnizaţii sociale, anunţă secretarul de stat britanic pentru Imigraţie, Mark Harper, citat de ediţia online a Daily Mail.

Harper a explicat în Camera Comunelor că doreşte evitarea situaţiei în care românii şi bulgarii ar "abuza" de sistemul britanic de indemnizaţii sociale după 1 ianuarie 2014, când vor fi eliminate restricţiile de pe piaţa muncii.

Printre propunerile luate în considerare se numără limitarea accesului la beneficii sociale şi obligativitatea deţinerii unui card de rezidenţă.