Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șase noi arestări în scandalul interceptării mesageriei vocale

rupert-murdoch-rect.jpg

Magnatul Rupert Murdoch

În Marea Britanie, poliția a arestat șase jurnaliști de la tabloidul News of the World, desființat în 2011, sub bănuiala de implicare în scandalul interceptării mesageriei vocale. Potrivit poliției, acuzațiile se referă la perioada 2005 – 2006 și sunt diferite de cele care au dus la arestări și inculpări în ultimii doi ani.

Trustul News International, condus de magnatul Rupert Murdoch, a confirmat că doi dintre cei arestați lucrează la cotidianul tabloid The Sun, dar că ceilalți patru nu mai lucrează la o publicație din proprietatea trustului.

Până acum, în operațiunile de poliție legate de interceptarea mesageriei vocale de către News of the World au fost arestate 32 de persoane, dintre care 15 au fost trimise în judecată.

Duminicalul News of the World a fost desființat acum doi ani după 168 de ani de apariție neîntreruptă, ca urmare a dezvăluirii spargerii pe scară largă a mesageriei vocale a unor persoane publice, dar și a unor simpli cetățeni.   

Scandalul a dus la înființarea comisiei publice de anchetă condusă de Lordul Leveson, care după audieri îndelungate a emis un raport în care recomanda înființarea prin lege a unui organism independent de reglementare a presei, cu puterea de a da amenzi până la un milion de lire sterline.

Între timp, trustul News International a acceptat să plătească daune unui număr de 144 de persoane cărora le-a fost spartă mesageria vocală, alte 25 de cazuri rămânând de rezolvat, unele dintre ele vor ajunge probabil în instanță.