Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinău: Alianţa pentru Integrare Europeană, în pericol

vlad-filat.jpg

Chişinău: Alianţa pentru Integrare Europeană, în pericol

La Chişinău Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea să se destrame. Partidul Liberal Democrat a părăsit Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, a anunţat premierul Vlad Filat. El spune că acordul politic trebuie revizuit pentru că "a devenit o frână  în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării".

Vlad Filat a venit cu o serie de condiţii pentru un nou acord şi cere partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană să-şi reconfirme votul de încredere pentru Guvern şi pentru programul său de activitate. Totodată, PLDM se declară ataşat în continuare Programului de guvernare şi constinuă susţinerea politică a Guvernului AIE, având ca scop principal integrarea europeană a R.Moldova. 

Potrivit lui Filat "realizarea programului de guvernare a devenit imposibilă, în condiţiile de limitare reală a prerogativelor constituţionale ale Guvernului şi Prim-ministrului".

Liberal-democraţii sunt împotriva alegerilor anticipate şi se adresează partenerilor din AIE să păstreze majoritatea parlamentară pro-europeană din actualul Parlament şi să contribuie "prin reformarea Alianţei la ridicarea eficienţei actului de guvernare în R.Moldova".

Analistul politic, Corneliu Ciurea, spune la RFI că de fapt prin anunţul făcut de premierul Vlad Filat, s-a propus renegocierea Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană. Totodată, premierul nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru destrămarea Alianţei de guvernare, consideră Ciurea.

Filat a lansat acuzaţii grave

Premierul Vlad Filat susţine că suntem martorii unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane obscure, referindu-se la prim-vicepreşedintele Parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, chiar dacă nu i-a pronunţat numele. Prim-ministrul moldovean susţine că această persoană şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară.

"Pentru el astfel de noţiuni ca „statul de drept", „democraţie", „integrare europeană", „bunăstarea cetăţenilor" sînt doar cuvinte fără de sens", mai spune prim-ministrul R.Moldova.

Filat declară că după mai bine de trei ani de guvernare, constată că cel mai mare pericol pentru viitorul Republicii Moldova vine nu din afară, ci chiar se află într-un fel la guvernare. Acest pericol se numeşte lipsa de responsabilitate, incapacitatea unor politicieni de a pune interesele ţării mai presus decît ambiţiile personale.

"În ultimul timp am fost martorii unor campanii fără precedent îndreptate împotriva ministrului Sănătăţii, ministrului Finanţelor, asupra Băncii de Economii, asupra Guvernului în întregime.

Astăzi, Republica Moldova aminteşte de un cîmp de luptă, unde, pe de o parte avem o armată bine dotată cu structuri ale statului supuse intereselor personale printre care: Consiliul Naţional Anticorupţie, procurori, cu televiziuni, posturi de radio şi ziare, analişti şi pseudo-ong-işti care acţionează la comandă, iar pe de altă parte îi avem pe acei care continuă să lupte în fiecare zi, crezând că mandatul primit în 2009 de la cetăţeni încă mai poate fi transpus în practică", menţionează premierul moldovean.

Marian Lupu: Filat a distrus Alianţa de guvernare 

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat miercuri seara, în cadrul unui breifing de presă că Vlad Filat a distrus de fapt Alianţa de guvernare, iar acest gest aventurier a lăsat R.Moldova făra majoritatea de guvernare. Potrivit lui Lupu, demersul lui Filat este neargumentat şi foarte confuz, iar plângerile lui sunt ridicole.Ba mai mult, Filat nu recunoaşte că nu poate conduce Guvernul.În opinia lui Lupu, liderul PLDM anunţă că vrea un regim de dictatură personală în AIE.

Lupu a vorbit şi despre alegeri aniticipate, un eventual acord între PCRM şi PLDM.

Întâmplător sau nu, în dimineaţa zilei de miercuri, deputaţi ai PLDM şi ai Partidului Comuniştilor au votat,  la Comisia Juridică, pentru introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului excluderea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Adică, funcţia pe care o deţine acum democratul Vlad Plahotniuc.

Marian Lupu a anunţat că, joi, va înainta o propunere biroului permanent al Parlamentului privind crearea unei noi majorităţi parlamentare.

Ce urmează?

Analistul politic, Corneliu Ciurea spune la RFI că există în prezent trei scenarii şi anume că acest conflict va încinge partenerii Alianţei de guveranre, părţile vor reîncepe dialogul şi se va gasi o solutie.  Şi un alt treilea scenariu ar fi alegerile anticipate. Acestea ar putea avea loc în condiţiile în care PCRM nu va acorda spijin guverului Filat sau în cazul în care Filat îşi va da demisia.

 

 

 
Valeria Viţu, Chişinău