Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis "va demisiona din funcţia de primar al Sibiului"

Klaus Iohannis va demisiona din postul de primar al Sibiului, înainte de a fi numit în Guvern. O spune premierul Victor Ponta, care precizează că nu are nevoie de garanţii în acest sens de la prim-vicepreşedintele PNL, nominalizat pentru posturile de ministru de Interne şi cel de vicepremier. Iohannis nu are voie, potrivit legii, să fie şi ministru şi primar.

Premierul Victor Ponta o spune mai clar decât Klaus Iohannis însuşi: primarul Sibiului va demisiona, pentru că altfel nu are cum să intre în Guvern.

De partea sa, Iohannis s-a limitat la a spune că va face "paşii ceruţi de lege pentru a fi în legalitate", dar precizează că va face paşii "când trebuie". Primarul Sibiului s-a ferit să utilizeze cuvântul "demisie".

Premierul Ponta e însă mai tranşant: "Evident că va demisiona înainte să fie numit. Aşa cere legea".

El precizează că acesta este şi motivul pentru care a cerut ANI lămurirea problemei de incompatibilitate: "De aceea am şi cerut, vreau să fie foarte clar, eu îl apreciez pe domnul Iohannis indiferent că acum vom lucra împreună, ne cunoaştem de mult timp şi nu voiam să fie într-o situaţie în care să aibă vreo problemă de incompatibilitate, motiv pentru care am cerut în scris celor de la ANI, mi-au răspuns în scris, ca să nu fie după aceea nici un fel de discuţie".

Agenţia Naţională de Integritate a transmis Secretariatului General al Guvernului, la solicitarea acestuia, că potrivit legii, o persoană cu o funcţie de ales local trebuie să demisioneze din funcţie înainte să fie numită într-un post de membru al Guvernului.

Klaus Iohannis nu exclude varianta ca în calitate de vicepremier să coordoneze inclusiv domeniul finanţelor, deţinând în acelaşi timp poziţia de ministru de Interne, dar precizează că nu este posibil ca Gabriel Oprea să coordoneze părţi din Ministerul de Interne.

Politologul Alexandru Radu: