Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderii moldoveni caută soluţii pentru depăşirea crizei

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, premierul Vlad Filat, a dispus crearea unui grup de lucru pentru elaborarea şi negocierea unui nou acord de redresare şi de funcţionare în continuare a majorităţii parlamentare, în baza componentelor Alianţei pentru Integrare Europeană.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Grupul de lucru va negocia un nou acord în conformitate cu normele constituţionale, după ce liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunţat miercuri că PLDM rupe acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru că "a devenit o frână în exercitarea actului de guvernare şi duce la oligarhizarea şi criminalizarea ţării".

Din componenţa noului grup fac parte vicepreşedinţii PLDM, Valeriu Streleţ şi Vadim Pistrinciuc, precum şi Oleg Efrim, ministrul Justiţiei.

Tot joi, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a anunţat că PL rămâne în Alianţa pentru Integrare Europeană. "Alianţa este şansa noastră istorică. Noi riscăm să declanşăm alegeri parlamentare anticipate şi să aruncăm în aer semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de la Vilnius, din toamna 2013. Asta ar însemna să aruncăm cu 50 de ani înapoi Republica Moldova", declară Ghimpu.

 

Contre Lupu-Filat

 

Liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat miercuri seară că Vlad Filat a distrus de fapt alianţa de guvernare, iar acest gest aventurier a lăsat Republica Moldova făra majoritatea de guvernare. Potrivit lui Lupu, demersul lui Filat este neargumentat şi foarte confuz, iar plângerile lui sunt ridicole. Ba mai mult, Filat nu recunoaşte că nu poate conduce Guvernul, spune Lupu.

Vlad Filat a venit miercuri cu o serie de condiţii pentru un nou acord şi cere partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, PL şi PD, să-şi reconfirme votul de încredere pentru Guvern şi pentru programul său de activitate. Potrivit lui Filat, "realizarea programului de guvernare a devenit imposibilă, în condiţiile de limitare reală a prerogativelor constituţionale ale Guvernului şi prim-ministrului". Liberal-democraţii sunt împotriva alegerilor anticipate şi se adresează partenerilor din AIE să păstreze majoritatea parlamentară pro-europeană din actualul Parlament şi să contribuie "prin reformarea Alianţei la ridicarea eficienţei actului de guvernare în Republica Moldova".

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre criza politică din Republica Moldova