Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contre dure între Ponta şi Antonescu

contre_dure_intre_ponta_si_antonescu.jpg

Crin Antonescu şi Victor Ponta

Noi schimburi de replici pe tema numirii lui Klaus Iohannis în Guvern au avut loc luni seară la televiziunile de ştiri. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că liberalii nu vor să cedeze în favoarea PSD Ministerul de Interne şi spune că Victor Ponta nu are drept de veto şi ar da semne de nervozitate şi oboseală. De partea sa, premierul precizează că Antonescu "nu ştie cum funcţionează un Guvern".

Crin Antonescu a fost întrebat la B1 TV dacă este adevărat că PSD ar dori un schimb de portofolii, mai exact ca PNL să cedeze Ministerul de Interne în schimbul Ministerului Apărării, deţinut în prezent de PSD.

"Nu ne-au propus propriu-zis, în momente de construcţii ipotetice au lăsat a se înţelege că ar fi interesaţi de asemenea discuţie, dar propriu-zis nu ne-au propus, pentru că noi de la bun început am spus că dorim să păstrăm ministerele pe care le avem", a răspuns preşedintele PNL.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat la România TV că reuniunea USL de luni ar fi trebuit să aibă loc între PNL şi premierul Victor Ponta, însă au venit la întâlnire şi reprezentanţii celorlalte partide din USL.

Liderul liberal a comentat afirmaţiile premierului Victor Ponta despre faptul că liderul PNL nu ar şti cum funcţionează Guvernul, arătând că este un "semn de nervozitate" şi de "oboseală".

Crin Antonescu a precizat că există posibilitatea unei decizii în USL ca miniştrii delegaţi să devină miniştri cu portofoliu plin.

Liderul PNL a fost întrebat de ce premierul are un drept de veto în cazul miniştrilor propuşi în Guvern. "Nu are un drept de veto, este o chestiune care până la urmă nici nu e reglementată undeva scris, dar e la bunul simţ şi la minimum de civilizaţie politică. E o vorba de o echipă, Guvernul este o echipă, dreptul de a propune oameni aparţine partidelor respective, premierul poate spune oferind şi nişte justificări: dom’le, cu X nu sunt de acord, nu pot să lucrez, nu cred că e un ministru bun. Putem avea astfel de discuţii, dar nu am prea avut. Dar o asemenea discuţie e normal să aibă loc cu primul ministru", a răspuns Crin Antonescu.

 

Replica premierului Victor Ponta

 

De partea sa, premierul Victor Ponta a declarat la România TV că însărcinările vicepremierilor sunt stabilite de către şeful Guvernului, iar liderul PNL, care a susţinut că vicepremierii nu au avut până în prezent prerogative exacte, "nu ştie cum funcţionează un Guvern".

Victor Ponta spune că Iohannis va coordona, probabil, zona economică, iar domeniile legate de ordine publică, apărare şi securitate naţională vor fi coordonate în continuare de către vicepremierul Gabriel Oprea.

"Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un Guvern, de aceea de altfel a şi propus vineri să fie vicepremier şi ministru de Interne (Klaus Iohannis), neştiind că trebuie de fapt să mergi în Parlament pentru vot. Vicepremierii primesc însărcinări din partea primului-ministru", precizează Victor Ponta.

Klaus Iohannis ar urma să se ocupe ca vicepremier de partea economică. Potrivit premierului Ponta, această soluţie a fost discutată în USL şi va fi "bătută în cuie" la şedinţa de marţi a USL.