Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinău: Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc demis

Situaţia rămâne tensionată  pe scena politică de la Chişinău. Prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean, Vlad Plahotniuc şi-a prezentat demisia. Democratul a devenit ţinta premierului Vlad Filat, care a denunţat o campanie de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane obscure, referindu-se la Vlad Plahotniuc.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Prim-ministrul moldovean susţine că această persoană şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară. La răndul său, Plahotniuc a cerut ca premierul să vină în Parlament să-şi dea demisia. Acum două zile, Vlad Filat şi-a retras partidul, PLDM, din acordul politic încheiat de formaţiunile aflate la guvernare.

În Parlamentul de la Chişinău s-a format o majoritate informală, PCRM-PLDM.Comuniştii împreună cu liberal-democraţii şi grupul neafiliaţilor au avut 73 de voturi, din cele 101. PLDM şi-a motivat gestul prin necesitatea ajustării Regulamentului Parlamentului la Constituţie. Potrivit lor, o funcţie ca prim-vicespeaker al Legislativului, nu este prevăzută de norma constituţională.

Coincidenţă sau nu, premierul Vlad FIlat, alături de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a depus flori în această dimineaţă, în memoria militarilor care au murit în războiul din Afganistan.

Deputaţii democraţi au votat împotriva proiectului de lege privind anularea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar liberalii nu au mai revenit în sală, dupa ce au solicitat o pauza înainte de vot.

La scurt timp după ce a fost votat proiectul de lege, Vlad Plahotniuc a anunţat că de fapt, Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai există.Vlad Plahotniuc a menţionat că votul consolidat de astazi demonstrează o nouă majoritate parlamentară, PLDM-PCRM. În acelaşi timp, Plahotniuc l-a invitat pe premierul Vlad Filat în Parlament, să-şi dea demisia.

Descindere în forţă la FISC, reţinut şeful Nicolae Vicol

După ce zilele trecute pe numele câtorva miniştri din Guvernul Filat, au fost deschise dosare penale, astăzi a venit rândul şefului Inspectoratului Fiscal de Stat. Nicolae Vicol a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea mai multor infracţiuni cum ar fi corupere pasivă şi abuz în serviciu. Un grup de mascaţi de la Centrul Naţional Anticorupţie a descins în această dimineaţa la FISC, au făcut percheziţii în casa, dar şi maşina lui Vicol. FISC-ul a calificat drept răfuială politica acţiunile Centrului Anticorupţie, precizând că "verificările la Inspectoratul Fiscal au coincis şi cu verificările instituţiei, conduse de Nicolae Vicol, la întreprinderea "Metal Feros" unde au fost descoperite fraude record în Republica Moldova”.Este vorba despre o întreprindere, scrie Unimedia, despre care premierul Vlad Filat spune că este controlată de Vlad Plahotniuc.Pe de altă parte, Centrul Naţional Anticorupţie, potrivit acordului Alianţei de guvernare de la Chişinău, i-a revenit Partidului Democrat, al cărui vicepreşedinte este Plahotniuc.