Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greblă: Traian Băsescu recidivează şi introduce elemente de discordie la modificarea Constituţiei

grebla-traian-basescu-recidiveaza-introduce-elemente-discordie-modificarea-constitutiei.jpg

USL vrea modificarea Constituţiei în Parlament până la toamnă.

Traian Băsescu politizează dezbaterea privind modificarea Constituţiei, spune la RFI senatorul PSD, Toni Greblă. El precizează pe de altă parte că dacă apar complicaţii la modificarea Constituţiei, adoptarea ei mai poate aştepta două luni.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că punctul de pornire la revizuirea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009, când majoritatea populaţiei a optat pentru Parlament unicameral şi maximum trei sute de parlamentari.

Toni Greblă îl acuză pe şeful statului că introduce un element de discordie: "Preşedintele Traian Băsescu recidivează. A mai avut o tentativă de modificare a Constituţiei acum vreo patru ani, trei ani şi jumătate, când a impus nişte condiţii: Parlament unicameral şi încă vreo două condiţii, care au fost de neacceptat pentru toate partidele politice. Vine acum şi din nou introduce un element de discordie. În momentul în care inclusiv în interiorul PDL-ului, singurul partid care îl mai susţine în funcţia de preşedinte, dar inclusiv în PDL există o majoritate, care consideră că România trebuie să aibă în continuare un Parlament bicameral şi toată clasa politică este de acord că acest Parlament bicameral trebuie să nu aibă mai mult de 300-320 de parlamentari, două sute şi, plus în jur de o sută la Senat, vine preşedintele Traian Băsescu la începutul dezbaterilor, pentru a politiza şi a băga acest element, care va crea o imensă dificultate, inclusiv pentru reprezentanţii PDL-ului în Comisia pentru elaborarea proiectului de Constituţie".

 

Referendumul în octombrie-noiembrie "nu este un termen de decădere"

 

Senatorul PSD ar dori ca "această Constituţie şi populaţia doreşte la fel, să intre în vigoare până la sfârşitul acestui an, luna noiembrie fiind o lună în care un referendum ar putea fi organizat. Depinde însă de mai mulţi factori, astfel încât nu este un calendar care să spună: dacă nu e adoptată până în luna noiembrie, nu mai poate fi adoptată în luna februarie anul viitor. Deci nu există un termen de decădere: n-aţi adoptat-o până în noiembrie, nu mai poate fi adoptată. Eu nu sunt adeptul acestei soluţii (referendum anul viitor-n.r.), însă dacă vor interveni complicaţii, dacă vom trece în Constituţie problema regionalizării, populaţia fiind insuficient informată pentru problema regionalizării (...), va trebui să vedem pas cu pas şi cum percepe populaţia dorinţele noastre de a reforma statul din temelii. Trebuie să vedem cum o să facem şi reorganizarea unor localităţi, care se dovedesc a fi neviabile. Sunt localităţi foarte mici. A fost o tendinţă din asta de separare a unor localităţi de-a lungul a 20 de ani şi separate, constată că fiecare are dificultăţi. Sunt multe lucruri".

Toni Greblă spune că dacă e nevoie, poate fi decisă o amânare cu două luni. El se arată însă convins că nu va fi cazul: "Nu e un termen de decădere luna noiembrie. Dacă va mai trebui pentru ca să adoptăm o Constituţie bună şi ea să fie validată prin referendum, va trebui să mai aşteptăm două luni, vom mai aştepta două luni, fără să riscăm ca să nu fie validată prin referendum Constituţia. Eu sunt însă convins că fiind relativ... mai sunt şapte-opt-nouă luni până în acest interval, dacă grăbim lucrurile, dacă ne ţinem de calendarul propus, putem organiza în luna noiembrie un referendum pe validarea Constituţiei".

 
Toni Greblă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei