Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toni Greblă: România va intra parţial în Schengen în primul trimestru din 2014

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

România este mai bine pregătită din punct de vedere tehnic decât unele state membre ale Spaţiului Schengen. O spune la RFI senatorul PSD, Toni Greblă. El estimează că aderarea cu frontierele maritime şi aeriene va avea loc în primul trimestru al anului viitor.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a amânat joi decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Pentru Toni Greblă "este clar că în cadrul Consiliului va fi negociată o foaie de parcurs, ca să-i zic aşa, un calendar şi nişte acţiuni, pe care România şi Bulgaria ar trebui să le realizeze până la finele acestui an, când sunt convins că vor fi trecut alegerile locale, alegerile generale din unele ţări europene, când sper că situaţia economică va da semne de redresare în toată Europa şi atunci lucrurile vor fi privite cu mai multă obiectivitate. Şi probabil în etape, mai întâi pe frontiera maritimă şi aeriană, iar apoi pe frontiera terestră, România va intra în Spaţiul Schengen".

 

"România stă mai bine decât unele ţări membre Schengen"

 

Senatorul PSD spune că "pe Spaţiul Schengen nu mai analizăm încă o dată dacă e vorba de stat drept. Aici analizăm dacă frontiera exterioară a UE, care va fi mutată pe partea de est şi nord a României este capabilă din punct de vedere tehnic să fie un filtru la fluxul de posibili migranţi în Europa. Din acest punct de vedere, România este mai bine pregătită decât unele state care sunt chiar membre ale zonei Schengen".

Toni Greblă apreciază că România ar putea adera parţial la Schengen la începutul anului viitor: "Personal, cred că la Consiliul (JAI) de la sfârşitul acestui an va fi stabilită perioada primului trimestru al anului 2014 pentru intrarea României în zona Schengen, pentru frontiera maritimă şi aeriană şi probabil spre sfârşitul anului şi pe frontiera terestră".