Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord denunţă armistiţiul cu Sudul

coreea-nord-denunta-armistitiul-sudul.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un inspectează poziţiile sud-coreene de la graniţă (Foto: Reuters/KCNA).

Peninsula coreeană este pe picior de război. Cel puţin la nivel verbal. Coreea de Nord a anunţat vineri că rupe acordurile de pace cu Coreea de Sud. Anunţul vine la o zi după ce Phenianul a ameninţat Statele Unite cu un atac nuclear preventiv. Între timp, fără a ţine cont de ameninţări, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancţiuni la adresa Coreii de Nord.

Era cumva o chestiune de timp până se va ajunge aici. Noul lider, Kim Jong-un, are nevoie de gesturi spectaculoase, pentru a căpăta credibilitate în faţa propriului popor. Pe de o parte, regimul nord-coreean era furios că Statele Unite şi Coreea de Sud nu şi-au anulat exerciţiile militare comune de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, Phenianul ameninţase comunitatea internaţională să nu adopte noi sancţiuni economice, ca urmare a celui de-al treilea test nuclear al său. Şi totuşi, s-a întâmplat, iar proiectul ONU a fost aprobat nu oricum, ci în unanimitate. Vor fi blocate relaţiile financiare ale Nordului, inclusiv transferurile de fonduri în numerar, dacă tranzacţiile servesc Phenianului pentru a-şi continua programul de înarmare.

Rezoluţia mai prevede supravegherea atentă a diplomaţilor nord-coreeni şi extinde lista entităţilor vizate de sancţiuni financiare. Demnitarii nord-coreeni vor avea restricţii de călătorie extinse.

Potrivit ambasadorului american la ONU, aceste sancţiuni "vor lovi dur şi vor accentua izolarea Coreii de Nord". Ideea este de a întrerupe finanţarea pentru programul nuclear şi de rachete cu rază lungă de acţiune. Regimul totalitarist este supus însă de ani la rând la diverse sancţiuni, care nu l-au descurajat nicicum.

 

Ameninţările Phenianului

 

Prima ameninţare a Coreii de Nord, formulată chiar înainte de reuniunea ONU, a fost că va lansa "un atac nuclear preventiv". "Cât timp Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţele noastre revoluţionare îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv", a avertizat Ministerul nord-coreean de Externe. "Un al doilea război în Coreea e inevitabil", a mai spus diplomaţia nord-coreeană. O a doua ameninţare a venit după decizia ONU. Vineri dimineaţă, Coreea de Nord a anunţat că rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud. Şi, în această ordine de idei, întrerupe şi telefonul roşu dintre cele două capitale. Cel mai important pact de neagresiune a fost semnat în 1991 şi prevede ca cele două Corei să îşi rezolve disputele pe cale paşnică şi să evite confruntări militare accidentale. Telefonul roşu fusese înfiinţat în 1971. Acordurile de neagresiune au fost cele care au pus capăt oficial războiului dintre cele două Corei, dintre 1950-1953.

 

Un lung şir de provocări

 

Un gest provocator la adresa Occidentului a fost în decembrie, când Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune în cadrul unei misiuni în domeniul spaţial. Două luni mai târziu, regimul a efectuat alt test nuclear, provocând furia comunităţii internaţionale. Este probabil şi momentul în care a pierdut definitiv sprijinul Chinei, singurul aliat care îi mai rămăsese. Beijingul ceruse regimului nord-coreean să nu facă testul nuclear, aşa că sfidarea a fost cu atât mai mare. Textul privind sancţiunile a fost propus joi de Statele Unite şi China. Cu siguranţă, China este şi ea îngrijorată că un regim care dispune de arma nucleară şi aflat în imediata sa apropiere este imposibil de controlat.

 

Reacţii internaţionale

 

Vecinul său din Sud a avertizat regimul nord-coreean că "va dispărea de pe faţa pământului", dacă recurge la un atac nuclear. Noua preşedintă a Coreii de Sud a promis şi ea că va "răspunde dur" oricăror viitoare provocări ale vecinului din nord. Dar nu doar vorbele îngrijorează Seulul. Unităţile de artilerie nord-coreene şi-au intensificat de la începutul anului exerciţiile militare şi au ca ţintă capitala sud-coreeană şi împrejurimile acesteia.

Pe de altă parte, destul de diplomatic, China a îndemnat toate părţile vizate să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la vreo acţiune care ar agrava tensiunile. Cum a fost ascultată? Ei bine, vineri, liderul nord-coreean a făcut o vizită soldaţilor care păzesc frontiera cu Coreea de Sud. Există aşadar o creştere a tensiunilor în această zonă a lumii. Mai grav este că nimic nu pare să poată influenţa acţiunile noului regim de la Phenian.