Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andreas von Mettenheim: Nu cerem României să devină un paradis

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat la Pro TV că ţara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupţia din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

"Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte ţări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante... Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnaţi definitiv. Simpla existenţă a unor asemenea acuzaţii în Germania duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie", spune Andreas von Mettenheim la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, potrivit Mediafax.

Ambasadorul Germaniei menţionează că "pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină".

"Nu e un pas mare şi nici dificil. Dacă se reuşeşte să se facă acest pas, spre sfârşitul anului, împreună cu Franţa şi cu alte ţări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la Spaţiul Schengen", declară diplomatul german.

El mai afirmă că principalele obiecţii ale Germaniei faţă de aderarea României la Schengen în acest moment au legătură cu faptul că nu au fost îndeplinite toate cerinţele din raportul MCV al Comisiei Europene: "Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunţate în raportul Comisiei şi nu doar la puncte individuale (…). Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputaţi sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru Guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu... un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi toţi aşteaptă asta".