Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Turciei vrea să interzică YouTube şi Facebook

premierul_turciei_vrea_interzica_youtube_facebook.jpg

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Premierul turc ameninţă cu interzicerea YouTube şi Facebook în ţara sa, după alegerile municipale din 30 martie. Recep Tayyip Erdogan a făcut declaraţia într-un interviu pentru postul de televiziune privat turc ATV, potrivit AFP.

Recep Tayyip Erdogan, implicat într-un scandal politico-financiar, este pe punctul de a lua altă decizie care va atrage cel mai probabil furia populaţiei: vrea să interzică YouTube şi Facebook.

"Sunt noi măsuri pe care le vom lua în acest domeniu după 30 martie (...) inclusiv interzicerea (YouTube şi Facebook)", spune premierul turc.

Nu este prima măsură pe care Opoziţia şi societatea civilă o califică drept abuzivă. Parlamentul turc a adoptat recent o serie de amendamente controversate care întăresc controlul statului asupra Internetului. Autoritatea guvernamentală de telecomunicaţii va putea să blocheze fără decizia justiţiei site-uri care aduc atingere "vieţii private" sau publică un conţinut considerat "discriminatoriu sau ofensator".

Pe de altă parte, "Nymphomaniac", controversatul film al regizorului danez Lars von Trier, a fost interzis în cinematografele din Turcia, generând un nou val de critici contra cenzurii din această ţară.

Zeci de apropiaţi a regimului, directori, aleşi sau funcţionari de rang înalt, suspectaţi de corupţie, au fost inculpaţi din decembrie. Opoziţia cere demisia premierului Erdogan.

Unele conversaţii telefonice care par să-l incrimineze direct pe şeful Guvernului turc au fost publicate pe Internet. În aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost stabilită definitiv, premierul îi cere fiului său să ascundă sume mari de bani sau evocă un comision considerat insuficient, plătit de un grup industrial.

Alegerile municipale din 30 martie au valoare de test pentru regimul lui Erdogan.