Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian David: Românii sunt priviţi de ceilalţi aşa cum îi lasă ei să-i vadă

Poveştile de succes ale integrării românilor în Marea Britanie trebuie să capete mai multă greutate în presa din regat. O spune într-un interviu la RFI ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David. El precizează pe de altă parte că Executivul de la Bucureşti pregăteşte o strategie naţională privind relaţia cu românii din străinătate.

Ce ar urma să conţină strategia? "În primul rând, ar trebui să însemne o abordare unitară şi integrată a relaţiei instituţionale din partea statului român cu românii de pretutindeni, cu toate comunităţile mai vechi sau mai noi, istorice sau moderne şi care înseamnă o varietate de instrumente cu care noi trebuie să operăm, de la promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei române, până la promovarea imaginii, până la facilitarea procesului de integrare a românilor în comunităţile sau ţările unde au ales să trăiască, la legătura cu familiile rămase acasă, la apărarea drepturilor şi libertăţilor pe care românii le au în calitatea lor de cetăţeni ai UE", explică ministrul Cristian David.

Demnitarul liberal spune că "până la urmă suntem priviţi de ceilalţi aşa cum îi lăsăm să ne vadă": "Ceea ce noi vrem să demonstrăm lumii întregi este o afirmare cu demnitate a identităţii naţionale. Noi trebuie să putem arăta tuturor valenţele pozitive pe care le avem, ceea ce suntem cu adevărat şi să nu ne lăsăm întotdeauna judecaţi după percepţii sau prejudecăţi pe care noi le lăsăm să se adâncească. Dacă nu le vom face să dispară, ele vor reprezenta în permanenţă un sentiment de frustrare şi de amărăciune pentru noi. Pentru că până la urmă suntem priviţi de ceilalţi aşa cum îi lăsăm să ne vadă".

 

Mai multe "poveşti de succes"

 

Cristian David consideră că "majoritatea covârşitoare a românilor este foarte bine integrată. Dacă vorbim de Marea Britanie, cu siguranţă suntem în această situaţie, unde avem foarte mulţi medici, avem profesori, avem studenţi de excepţie, care sunt în universităţile din Marea Britanie. Nu văd de ce nu am pune accent şi o lumină favorabilă pe prezenţa acestora (...). De ce nu vorbim despre aceste lucruri pozitive tocmai la nivelul autorităţilor locale, la nivelul politicului, inclusiv la nivelul presei din Marea Britanie îşi fac loc cu greutate, dar trebuie să capete mai multă greutate poveştile de succes ale integrării românilor în Marea Britanie. Avem în acelaşi timp şi în Germania oameni care vorbesc cu multă apreciere despre prezenţa românilor, avem în Spania, avem în Italia, avem atâtea cazuri în care românii s-au integrat cu succes".

 
Cristian David, intervievat de Cosmin Ruscior, despre strategia privind românii de pretutindeni