Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda, în contextul crizei din Ucraina: Formatul 5+2 privind Transnistria trebuie schimbat

"România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina. Pe de altă parte, trebuie să susţinem ca formatul 5+2 din negocierile privind Transnistria să fie schimbat". Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul Cristian Preda.

Consiliul European a decis că dacă până la următorul summit european de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE.

Europarlamentarul Cristian Preda speră ca măsurile să aibă efect: "Eu sper ca fermitatea exprimată de liderii europeni să conducă Moscova la o atitudine de deschidere pentru dialog. În acest moment, e important ca Rusia şi Ucraina să se aşeze la masa discuţiilor. Marele impediment aici este legat de persoana lui Ianukovici. Mulţi au trecut cu uşurinţă peste solicitarea pe care preşedintele Băsescu o făcea acum o săptămână şi mai bine, când spunea că Ianukovici trebuie să demisioneze în mod formal. De ce? Pentru că ruşii îl consideră încă preşedintele în funcţie, în timp ce evident, noile autorităţi de la Kiev, care sunt deja un interlocutor pentru terţi sunt pe o cu totul altă poziţie. Aici este blocajul".

Cristian Preda crede că "România trebuie să intre într-un format de negocieri referitor la Ucraina. E vecinul nostru, avem o experienţă în ceea ce înseamnă politica post-comunistă şi cred că suntem în măsură acum să o folosim în sensul bun al termenului. Pe de altă parte, cred că România trebuie să fie, aşa cum a sugerat-o şi preşedintele prin poziţionarea de ieri, foarte activă în tot ce înseamnă negociere în această zonă. Trebuie de pildă să susţinem ca formatul 5+2 din negocierile referitoare la teritoriul transnistrean să fie schimbat şi Uniunea să capete un rol determinat acolo şi nu doar să fie una din părţile care observă".