Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moment politic incert în Italia

moment-politic-incert-italia.jpg

Silvio Berlusconi (Foto: AFP/Alberto Pizzoli)

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, la nivelul BBB+ cu perspectivă negativă, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea ţării de a combate recesiunea şi criza datoriilor din Europa. Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investiţiilor şi cu numai o treaptă peste cel al Spaniei.

Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu

Pe fundalul unei atenţii deosebite spre Vatican, unde săptămâna aceasta va fi ales noul Suveran Pontif şi cu un Silvio Berlusconi în plin proces şi spitalizat de trei zile, Italia încearcă să formeze un nou Guvern de schimbare. Timpul presează, pieţele se îngrijorează, iar ţara plină de datorii şi aflată în recesiune întârzie să adopte decizii urgente şi dificile.

Un nou Guvern de tehnocraţi, un Guvern minoritar de stânga, formarea unor alianţe considerate improbabile sau noi alegeri sunt principalele soluţii la impasul în care se află Italia, după alegerile ce nu au condus la formarea unei majorităţi clare, provocând îngrijorare în toată Europa.

 

Un nou premier tehnocrat?

 

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, analizează posibilitatea desemnării unui nou premier tehnocrat, în scopul depăşirii impasului politic postelectoral. Aceasta, desigur, în cazul în care liderul forţelor de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, nu va reuşi să formeze noul Guvern. Bersani deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, dar pare să nu aibă posibilitatea formării unei majorităţi în Senat.

Mişcarea Populistă 5 Stele, a actorului Beppe Grillo, nu este de acord cu un nou Guvern tehnocrat. Grillo a refuzat ferm un acord cu Bersani, care a venit cu un program comun de reforme concrete, cu tăieri ale cheltuielilor de natură politică, măsuri destinate şomerilor şi muncitorilor săraci. Luni, însă, liderul Partidului Democrat va încerca din nou un dialog cu reprezentanţii Mişcarii populiste, aceasta cu atât mai mult cu cât aceştia au avut o altă reuniune duminică la Roma.

 

Lupta lui Berlusconi cu justiţia

 

De partea cealaltă, fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, lider de centru dreapta, se luptă cu justiţia. Întâmplător sau nu, chiar la o zi după ce a fost condamnat la un an de închisoare, în primă instanţă, în procesul privind cumpărarea băncii Unipol, în care este acuzat de încălcarea secretului instrucţiei, intră în spital, din cauza unei conjunctivite.

Silvio Berlusconi a invocat această problemă de natură medicală, pentru a nu se prezenta la audierea din procesul Rubygate şi nici la cea din recursul în dosarul Mediaset, care ar fi trebuit să se desfăşoare vineri şi sâmbătă.

Instanţa care judecă dosarul în care este inculpat pentru plătirea unei minore în schimbul unor servicii sexuale, a acceptat să amâne audierea până luni, considerând justificată absenţa acuzatului. Nici luni nu se va prezenta însă la proces. Pentru a veni în sprijinul lui Berlusconi şi în spirit de solidaritate, colegii săi de partid (PdL-Poporul Libertăţii) ameninţă luni după-amiază cu un protest.

Cum Berlusconi va scăpa de audierea de luni, presa se întreabă ce altceva va inventa el data viitoare, pentru a nu fi prezent la audiere.

 
Roma, Elena Postelnicu, despre criza din Italia