Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manevre militare SUA-Coreea de Sud

manevre-militare-sua-coreea-sud.jpg

Trupe sud-coreene (Foto: Reuters)

Trupele sud-coreene şi aliatul lor american au început luni manevre militare anuale comune. Exerciţiile au fost condamnate de Coreea de Nord, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu o lovitură nucleară.

Coreea de Sud şi Statele Unite, care numără 28.500 de militari în sudul peninsulei, au început manevrele comune numite "Key Resolve". Acestea sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează mii de militari. Ca de obicei, Phenianul a condamnat aceste exerciţii, pe care le asimilează unei invazii a Nordului din partea Sudului, ajutat de Washington.

Aceste manevre încep după o săptămână de tensiuni puternice în peninsulă. Phenianul a ameninţat săptămâna trecută că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt Războiului Coreean în 1953, a agitat spectrul unui "război termonuclear" şi a ameninţat Statele Unite cu o "lovitură nucleară preventivă".

Lansarea cu succes a unei rachete, în decembrie, considerată de Seul şi aliaţii săi drept o rachetă balistică, urmată de un al treilea test nuclear, în februarie, apoi de sancţiuni noi votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU se află la originile acestui context dificil.

După votul de la ONU, regimul nord-coreean a anunţat că de-acum consideră nule şi lipsite de valabilitate "toate acordurile de neagresiune semnate între Nord şi Sud".