Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria: Controversatul proiect de modificare a Constituţiei, votat de Parlament

ungaria.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban (Foto: AFP/George Gobet)

Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei, deşi critici vehemente au venit din partea Consiliului Europei, Uniunii Europene şi din partea opoziţiei de la Budapesta.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Amendamentele, care limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri. Aşadar, luni după amiaza a avut  loc un vot crucial în Parlamentul Ungariei, vot relativ la cel de-al patrulea amendament la  noua Constituție intrată în vigoare anul trecut, votată exclusiv de majoritatea de două treimi a partidului conservator Fidesz.  

Amendamentul privește un set de articole de lege care anterior fuseseră anulate de Curtea Constituțională, dar care acum încorporate în textul Constituției vor ieși din competența de judecare și sancționare a Curții. Potrivit amendamentului, atribuțiile Curții Constituționale sunt din nou limitate, de astă dată în domeniul jurisprudenței referitoare la Constituția de dinainte de 2012. O altă limitare a competențelor Curții Constituționale este interdicția cuprinsă în textul legii fundamentale de a se pronunța asupra constituționalității textului Constituției și a modificărilor acesteia.

Noile reglementări  vor avea un impact important asupra drepturilor fundamentale, ca libertatea presei, libertatea religioasă, libertatea de mișcare și de opinie. Numai câteva exemple: amendametul ar exclude din conceptul de familie cuplurile trăind în concubinaj și cele de același sex, ar penaliza prezența în spațiul public a persoanele fără adăpost, ar limita posibilitatea legală de critică și opinie privind persoanele publice, ar obliga la munca în Ungaria sau în caz de emigrare  la rambursarea costului studiilor celor din învățământul superior finanțat de stat, ar interzice publicitatea politică în campania electorală în mass-media comercială, ar condiționa de votul Parlamentului statutul de religie al diverselor culte religioase.  

Partidele de opoziție, socialiștii și verzii, s-au opus de la bun început proiectului majoritar, arătând că amendamentul constituie nu numai o violare a libertăților fundamentale, dar și, mai ales, a independenței justiției, o contestare a însăși prerogativelor Curții Constituționale, a separării puterilor în stat. Societatea civilă s-a mobilizat și ea: joi, tineri militanți au ocupat sediul partidului Fidesz și au defilat apoi la sediul Curții Constituționale purtând pancarte și scandând. Sâmbătă a avut loc un miting de protest cu participarea a mai multor mii de persoane reprezentând 30 de organizații civice.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso  și președintele Parlamentului European, Martin Schultz s-au adresat, primul în mod direct, prin telefon, premierului Viktor Orbán dând expresie dubiilor lor privind amendamentul și solicitându-i amânarea votului până la avizul Comisiei de la Veneția.

Anterior rezerve serioase au fost exprimate și de secretarul general al Consiliului Europei  Thorbjørn Jagland, care a cerut și el amânarea votului.  Aceiași îngrijorare a fost exprimată și același demers a fost cerut anterior și de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite. Ședința parlamentară de azi a început prin protestele unor tineri militanți civici, care s-au așezat pe jos la porțile Parlamentului în semn de protest și care au fost transportați apoi de poliție. Ședința este boicotată de Partidul Socialist.

Alocuțiunea de deschidere a premierului Orban a fost întreruptă de un strigat ascuțit de ”Dictator!” al unei deputate socialiste, în timp ce ecologiștii din partidul LMP au desfășurat în sală o imensă pancartă cu inscripția ”Autocrație!” Votul final este așteptat în cursul serii.

 
Budapesta, László Bihari.