Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande, din nou printre francezi

hollande-2-0.jpg

François Hollande, din nou pe teren. REUTERS/Alain Joacard/Pool

François Hollande se întoarce pe teren. Preşedintele Franţei, confruntat cu o cotă de popularitate extrem de joasă, a inaugurat luni un nou tip de deplasare în provincie. O deplasare ce va dura două zile.

François Hollande nu are de ales, sondajele sunt dezastruoase, iar cota sa de popularitate în abisuri rareori atinse de preşedinţi la nici zece luni de mandat.

Şeful statului, influenţat de consilierii săi de imagine, se lansează asadar într-un soi de secvenţă "pedagogică". Startul a fost dat la Dijon, oraş în care preşedintele stă luni şi marţi, două zile, perioadă inedită pentru o deplasare în provincie cu exceptia … perioadelor electorale. Hollande vine pe teren cu două idei : în primul rând să-şi explice, să-şi detalieze politica în faţa actorilor socio-economici locali dar şi alesilor de acolo. Totodată însă, locatarul de la Elysée va profita de ocazie şi pentru a-şi explica din nou priorităţile : combaterea somajului, flagelul numărul unu al Franţei, dar şi tineretul, segmentul populatiei cel mai afectat de această problemă acută a lipsei de locuri de muncă.

Cum se va împăca însă nevoia de rigoare bugetară cu mentinerea unor servicii publice competente şi deschise tuturor ? François Hollande promite într-un interviu acordat revistei "Bien public" că oferta serviciilor publice va fi menţinută, în particular cea a accesului la îngrijiri medicale, la medici, chiar dacă se cer eforturi financiare tot mai mari administraţiei şi colectivităţilor locale.

Reluând o promisiune electorală a candidatului Hollande de anul trecut, preşedintele în exercitiu repetă astăzi că "spitalul public în strânsă legătură cu medicii de la oraş trebuie să acorde servicii de urgenţă într-un răstimp de cel mult 30 de minute". Precizarea este necesară dacă ne reamintim că nu demult o femeie gravidă a pierdut sarcina în drum spre maternitate pe o autostradă din provincie.

La capitolul "unelte pentru a relansa economia" François Hollande profită de prezenta sa la Dijon pentru a promova din nou Banca Publică de Investitii. Intrebat care sunt principalele sale trei priorităti, seful statului răspunde : "combaterea somajului, competitivitatea întreprinderilor si finantarea pensilor".

Această deplasare inedită în provincia franceză inaugurează un nou ritm si un nou stil de vizite pe teren a presedintelui francez. Confruntat cu un val de opinii defavorabile, François Hollande si-a propus să străbată astfel întregul Hexagon în următoarele luni făcând etape "lungi" de câte două zile în diverse orase.