Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe Conclavul de la Vatican. Cine va fi noul Papă?

incepe-conclavul-vatican-cine-va-fi-noul-papa.jpg

Conclavul pentru alegerea noului Papă începe marţi, 12 martie (Foto: AFP).

Marţi începe Conclavul pentru alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea. Dimineaţă a debutat o slujbă la care participă toţi cei 207 cardinali ai Colegiului sacru, pentru ca de la ora 16.30, după o mică ceremonie, cei 115 cardinali electori să înceapă procesiunea de votare, care se va desfăşura în Capela Sixtină, cu uşile sigilate.

Corespondenta RFI şi RRA la Roma, Elena Postelnicu

Marţi seară ar putea avea loc un singur scrutin. Începând cu a doua zi de Conclav, sunt prevăzute patru scrutine pe zi, două în cursul dimineţii şi două după-amiază.

Pentru alegerea celui de al 266-lea Papă din istorie e necesar un minim de 77 de voturi, adică două treimi din sufragiile Colegiului format din 115 alegători. 60 dintre cardinalii din Colegiul sacru provin din Europa, 33 din America de Nord, 11 din Africa, 10 din Asia şi doar unul din Australia.

Ţara cu cei mai mulţi electori este Italia (28 de cardinali), urmează Statele Unite (11 cardinali) şi Germania (şase cardinali). Brazilia, Spania şi India au fiecare câte cinci reprezentanţi. Faţă de Conclavul din 2005, acum participă şi cardinali din Hong Kong, Egipt şi Kenya. 67 dintre electori au fost numiţi cardinali de Benedict al XVI-lea. Cel mai vârstnic cardinal are 80 de ani, iar cel mai tânăr, 54 de ani.

 

Cine sunt favoriţii să devină Papă?

 

Printre favoriţi, între cei 20 de cardinali care ar putea fi aleşi ca Papă, se află cu aproximativ 40 de voturi Cardinalulu Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, iar cu 20 de voturi, cardinalul  brazilian  Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de San Paolo.

Un alt cardinal printre favoriţi este austriacul Christopher Schonborn, unul dintre oamenii de încredere ai lui Raztinger. Se vorbeşte totodată şi de un posibil Papă american sau de un altul de culoare.

Până una alta, însă, până la anunţul oficial de după fumul alb de Habemus Papam/Avem un Papă nu se va afla nimic în aceste zile de Conclav. Nici twetturi, nici SMS-uri, cu atât mai mult cu cât cei 115 cardinali electori sunt închişi cu cheia de aici şi denumirea de Conclav, în Capela Sixtină. Porţile se închid după ceremonia de la ora locală 16.30. Pentru a evita scurgerile de informaţii către exterior, deplasările cardinalilor sunt limitate doar la drumuri între Capelă şi reşedinţa Sfânta Marta, unde sunt cazaţi cu toţii. Totodată, cardinalii nu au voie să citească ziarele, să asculte radio sau să se uite la televizor.

Marţi seară, după jurământul depus, cardinalii electori au dreptul, dar nu şi obligaţia, de a proceda la un singur scrutin. Începând însă cu a doua zi de Conclav, miercuri, sunt prevăzute patru scrutine pe zi, două în cursul dimineţii şi două după-amiază.

După acordul cardinalului ales ca Papă şi după stabilirea numelui său de Pontif, se va face anunţul oficial, după care Suveranul va rosti din balconul Bazilicii San Pietro binecuvântarea "Urbi et orbi".

Dat fiind că în conferinţa de presă de după ultima congregaţie, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi a anunţat că ceremonia de instalare a noului suveran Pontif poate avea loc şi într-o zi de lucru, nu neapărat duminica, se poate deduce că noul Papă va fi ales cel târziu joi seară.

 
Roma, Elena Postelnicu, despre Conclavul pentru alegerea noului Papă