Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ilie Sârbu: Voi asista la discursul lui Traian Băsescu, dar nu înţeleg raţiunea lui

ilie-sarbu-voi-asista-discursul-traian-basescu-dar-nu-inteleg-ratiunea-lui.jpg

Preşedintele Traian Băsescu se adresează Parlamentului, marţi, de la ora 15.

Foarte mulţi parlamentari "nu înţeleg raţiunea" discursului pe care urmează să-l ţină preşedintele Traian Băsescu marţi după-amiază în Parlament. O spune la RFI liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, care precizează că personal, va participa la şedinţă. El se aşteaptă ca preşedintele "să arate cu degetul spre Guvern", în contextul Schengen, în loc să vină cu "un mesaj irenic, un mesaj de pace".

Ilie Sârbu confirmă că va participa la şedinţa în care va ţine un discurs preşedintele Traian Băsescu, dar nu garantează pentru colegii săi: "Da, în calitatea mea de lider de grup voi fi (la şedinţă-n.r.), aşa cum sunt la toate şedinţele şi sper ca şi unii dintre colegii noştri să fie prezenţi. Nu există nici un fel de obligaţie nici să nu participe, cum au fost alte decizii pe care le cunoaşteţi, când am spus că nu vom participa şi nu există nici decizia inversă. Oamenii pot decide singuri".

Senatorul PSD spune că "foarte mulţi dintre colegi nu înţeleg raţiunea acestui discurs, pentru că toţi anticipează ce va spune preşedintele Traian Băsescu. Va veni să arate cu degetul spre Guvern, neîmplinirile, MCV-ul, Schengen-ul, nu vine cu un mesaj irenic, un mesaj de pace, care să aducă ceva nou, o decizie a preşedintelui de a se implica, de a fi alături de Guvern. Am spus-o şi noi, au spus-o liderii noştri, au spus-o mulţi colegi că de fapt cel care nu doreşte ca noi să intrăm în Schengen, fiind în campanie electorală pentru PDL, pentru doamna Udrea e chiar preşedintele Băsescu. Şi atunci nu înţelegem ce ar putea să ne mai spună astăzi, a spus-o de atâtea ori în toate ieşirile pe care le-a avut în ultima perioadă, pe lângă faptul că n-a făcut nimic, n-a vrut să întreprindă nimic în acest sens".

 

Premierul asistă parţial la discursul preşedintelui

 

Premierul Victor Ponta a declarat luni că în calitate de prim-ministru va participa la începutul discursului preşedintelui Traian Băsescu din Parlament, după care va pleca la Guvern şi a arătat că fiecare parlamentar are o opţiune de a fi prezent sau nu.

De partea sa, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că nu va fi prezent la mesajul şefului statului, considerând că Traian Băsescu este un preşedinte ilegitim.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat că parlamentarii liberali nu vor lua parte la şedinţă, precizând că în USL, grupurile parlamentare au dreptul la independenţă.

Discursul preşedintelui Traian Băsescu din Parlament va avea loc la ora 15.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre discursul lui Traian Băsescu din Parlament