Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu propune un pact politic pe Schengen

traian-basescu-propune-pact-politic-schengen.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (www.presidency.ro)

Preşedintele Traian Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare la Spaţiul Schengen. Şeful statului declară că aceasta este "o datorie faţă de români".

"Vă propun să facem din aderarea la Schengen un obiectiv comun", a spus Traian Băsescu într-un discurs în Parlament. "Vă asigur de dorinţa mea fără rezerve de a avea un parteneriat care să ne ducă la succes! Avem nevoie şi putem să mutăm frontiera UE pe Prut. Este, cred, o datorie a noastră faţă de români", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a declarat că intrarea în Schengen trebuie să devină obiectiv prioritar Guvern-Parlament-Preşedinţie şi că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale. "Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce este greu să aducem în afara Guvernului şi să îl aducem înapoi imediat ce instanţele se pronunţă", a spus preşedintele.

 

Statutul parlamentarilor

 

Şeful statului mai propune ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor, care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetăţenii.

Preşedintele face un apel la "responsabilitate în declaraţii". "Apelul meu la dumneavoastră este la responsabilitate în declaraţii, pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%", a afirmat Traian Băsescu.

"Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest, pentru că, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativă la acest drum?", s-a întrebat şeful statului.

În fine, preşedintele a declarat în discursul din Parlament că este esenţial pentru România să intre în zona euro în următorii trei-patru ani, el arătând însă că obiectivul oficial 2015 nu mai este realist şi că trebuie ajustat de către Guvern, Parlament şi BNR.