Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Provocările din mandatul viitorului Suveran Pontif

cardinali.jpg

Provocările din mandatul viitorului Suveran Pontif

Sfidările, provocările cu care se va confrunta şi cărora va trebui să le facă faţă viitorul Papă sunt deja cunoscute. Ele au fost dezbătute în momentul pregătirii conclavului, în timpul congregaţiilor organizate săptămâna trecută.

În mod paradoxal, nu e vorba de chestiuni clasice de societate precum celibatul preoţilor, locul femeilor, mariajul homosexual sau contraceptivele care opun de obicei conservatorii şi progresiştii. Nu, problema numărul unu care-i divizează azi pe cardinali şi pe care va trebui s-o rezolve viitorul Suveran Pontif este organizarea serviciilor Bisericii Catolice. Există două tabere distincte, cea care vrea să menţină în loc actualul sistem şi o a doua care şi-ar dori o reformă.

Acest clivaj este inedit în istoria Bisericii Catolice. El se explică însă prin recentele scandaluri care au zdruncinat Vaticanul. "Vatileaks", scurgerea masivă de documente confidenţiale din anturajului lui Benedict, scandalul băncii Vaticanului şi transparenţa financiară, şantier lansat deja de fostul Suveran Pontif.

La terminarea seriei de congregaţii în cursul cărora au fost recenzate 160 de intervenţii, surse bine informate subliniau alte priorităţi de care ar urma să se ocupe viitorul ales: cum să lase loc mai mult iniţiativelor locale, de ce şeful bisericii catolice nu ar profita la fiecare dintre voiajele sale să organizeze adevărate sesiuni de lucru cu episcopii de la faţa locului, cum se poate instaura mai multă "colegialitate".

Nu-i mai puţin adevărat că viitorul Papă va trebui să ia în seamă şi situaţiile de criză, dificultăţile cu care se confruntă tot mai mulţi oameni în lume. Nu în ultimul rând, viitorul patron al Vaticanului va trebuie să regleze delicata poziţie a bisericii în faţa unei societăţi pe care adesea pare că n-o mai înţelege, de care parcă s-ar fi rupt. Lucru care depăşeşte cu mult simpla divergenţă între progresişti şi conservatori...

Analiştii spun că dacă viitorul Papă face parte din tabăra celor favorabili actualului sistem organizatoric, atunci el va fi obligatoriu conservator. Progresiştii, minoritari astăzi printre cardinali, sunt de părere că o moralizare a Vaticanului este inevitabilă iar pentru ca acest lucru să se înfăptuiască, trebuie mai întâi descentralizate serviciile Vaticanului. Ei vor de exemplu să dea mai multă importanţă consiliului de miniştri, opţiune ce-ar permite Papei să nu se mai ocupe toată ziua de probleme birocratice.

Ţinând cont de "revoluţia" pe care ar reprezenta-o o astfel de schimbare şi de puţinii cardinali care sprijină această idee, e foarte puţin probabil ca viitorul Papă să iasă din această tabără. El ar putea să fie însă unul conservator în privinţa chestiunilor de societate, dar şi relativ deschis unei reforme a serviciilor Bisericii. Comentatorii estimează că la ora actuală noul ales trebuie să aibă o personalitate puternică dar să fie totodată şi un administrator eficient. Alţii insistă pe faptul că viitorul Papă va trebui să alieze tradiţia şi modernitatea.