Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corlăţean la RFI, despre Transnistria, în contextul tensiunilor din Crimeea: Suntem extrem de atenţi faţă de eventuala contagiune din zonă

Formatul 5+2 pentru Transnistria nu este posibil în acest moment, ţinând cont de situaţia fierbinte din Ucraina. O spune într-un interviu la RFI ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El crede că e nevoie ca "situaţia din regiune să se calmeze, pentru a vedea care sunt modalităţile de relansare a dialogului politic în sens mai larg".

Titus Corlăţean precizează că România este extrem de atentă faţă de riscul ca tensiunile din Crimeea să se extindă în alte regiuni.

Transnistria "a fost un subiect discutat şi pe agenda europeană şi în agenda bilaterală pe care am avut-o la Kiev, este o preocupare foarte serioasă legată de această tentaţie de realizare a unei conexiuni, a unui brâu de conflicte prelungite, îngheţate, începând cu Nagorno-Karabah, cu Abhazia şi Osetia de Sud, continuând acum cu tentaţia legată de Crimeea, spre Odessa şi Transnistria. Da, există o tipologie similară, care a fost folosită de fiecare dată, a fost invocată de către Federaţia Rusă un aşa-zis drept de ingerinţă pentru ca statul înrudit să protejeze minoritatea înrudită sau proprii cetăţeni aflaţi pe teritoriul altui stat. Acest drept nu există şi nu este admis în Dreptul internaţional, drept între ghilimele. Nu există un aşa-zis drept de ingerinţă pentru a proteja nişte oameni cărora oricum le-ai acordat printr-un proces accelerat foarte multe paşapoarte, în scopuri politice. Or, din acest punct de vedere, comunitatea internaţională democratică a fost foarte fermă. Nu întâmplător sunt şi decizii ale Consiliului Nord-Atlantic legat de anumite măsuri în regiune, pentru a proteja securitatea aliaţilor şi Polonia şi România, suntem extrem de atenţi faţă de eventuale evoluţii de contagiune în regiune".

"În orice caz, autorităţile ucrainene-şi am salutat acest lucru la Kiev-au luat decizia de a fi mult mai scrupuloase şi mai ferme în controlul punctelor de trecere la frontiera transnistreană a Republicii Moldova, pentru că din Transnistria efectiv au fost deplasate elemente provocatoare spre alte regiuni ale Crimeii. Deci e o profundă preocupare, o urmărire atentă şi permanentă a evoluţiilor şi sperăm ca prin poziţia politică foarte fermă a Uniunii Europene şi a NATO să putem descuraja orice fel de tentaţii în acest sens", spune ministrul de Externe.

 

"Un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment"

 

Întrebat dacă formatul 5+2 din negocierile privind Transnistria ar trebui schimbat, Titus Corlăţean a răspuns: "Cred că la acest moment este nevoie să ne concentrăm asupra procesului de normalizare politică în Ucraina, pentru că formatul 5+2 a avut şi merite, dar a avut şi dezavantaje, pentru că dacă e să mă refer la dezavantaje, a lipsit voinţa politică de a intra în gestionarea subiectelor politice de fond, cele cu adevărat serioase, legate de reglementarea conflictului transnistrean. În acest moment, într-o astfel de situaţie fierbinte, vă daţi seama că un exerciţiu 5+2 nu este posibil în acest moment. Deci este nevoie ca situaţia din regiune să se calmeze, să se gestioneze în plan politic şi nu militar, pentru a vedea care sunt modalităţile de relansare a dialogului politic în sens mai larg".

"În orice caz, iată că prelungirea acestei situaţii de conflicte îngheţate, conflicte prelungite dezavantajează vecinătatea Uniunii Europene şi Uniunea Europeană conştientizează faptul că ar fi trebuit să fie mai activă, mult mai activă, mai angajată de mai multă vreme", conchide şeful diplomaţiei române.

 
Titus Corlăţean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Transnistria, în contextul tensiunilor din Crimeea