Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Titus Corlăţean: Aşa-zisul referendum din Crimeea este absolut ilegal!

titus_corlatean_asa_zisul_referendum_din_crimeea_este_absolut_ilegal.jpg

Soldat ucrainean (Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Referendumul care va avea loc duminică în Crimeea este neconstituţional, iar România nu-l va recunoaşte. Iată ce declară la RFI ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Consultarea populară vine după ce Parlamentul din Crimeea a votat recent pentru aderarea la Federaţia Rusă.

Titus Corlăţean critică demersul oficialilor din Crimeea: "Eu v-aş propune să nu folosim termenul de referendum sau să facem convenţia că îl punem între ghilimele. Aşa-zisul referendum nu este un referendum, este un exerciţiu absolut ilegal şi neconstituţional, nelegitim, stabilit de o structură care nici măcar nu este cu adevărat un Parlament. Or acest lucru nu are bază legislativă, constituţională (...). Nu poţi să faci ceva ce nu-ţi permite legea şi doi la mână, nu poţi să faci ceva fără o consultare şi o discuţie cu puterea centrală, care este la Kiev".

Şeful diplomaţiei române declară că "nu va exista nici un fel de recunoaştere a rezultatelor unui exerciţiu care are nişte scopuri politice evidente. Procesul politic de dialog real, inclusiv care să implice toate regiunile, toate componentele politice importante, asta este soluţia, nu exerciţiile de forţă, capacitatea militară ofensivă folosită, cu încălcarea Dreptului internaţional".

 
Titus Corlăţean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul din Crimeea