Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul din Crimeea sfidează din nou Kievul

parlamentul_din_crimeea_sfideaza_din_nou_kievul.jpg

Punct de control lângă Crimeea (Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Parlamentul prorus din Crimeea a adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina. E vorba de o etapă prealabilă referendumului de duminică, pentru alipirea acestei regiuni la Rusia. Deputaţii au invocat precedentul Kosovo, pentru a-şi justifica demersul din punct de vedere al dreptului internaţional.

"O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată cu votul a 78 din totalul de 81 de deputaţi ai Parlamentului din Crimeea, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.

Textul face referire la Carta Naţiunilor Unite şi la "o întreagă serie de documente internaţionale ce stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum avizul emis de Curtea Internaţională de Justiţie din 22 iulie 2010, potrivit căruia "proclamarea unilaterală a independenţei de către o parte a unui stat nu încalcă nici o normă a dreptului internaţional".

Referendumul care va avea loc duminică în Crimeea este neconstituţional, iar România nu-l va recunoaşte. Iată ce a declarat marţi la RFI ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El critică demersul oficialilor din Crimeea: "Eu v-aş propune să nu folosim termenul de referendum sau să facem convenţia că îl punem între ghilimele. Aşa-zisul referendum nu este un referendum, este un exerciţiu absolut ilegal şi neconstituţional, nelegitim, stabilit de o structură care nici măcar nu este cu adevărat un Parlament. Or acest lucru nu are bază legislativă, constituţională (...). Nu poţi să faci ceva ce nu-ţi permite legea şi doi la mână, nu poţi să faci ceva fără o consultare şi o discuţie cu puterea centrală, care este la Kiev".

Şeful diplomaţiei române declară că "nu va exista nici un fel de recunoaştere a rezultatelor unui exerciţiu care are nişte scopuri politice evidente. Procesul politic de dialog real, inclusiv care să implice toate regiunile, toate componentele politice importante, asta este soluţia, nu exerciţiile de forţă, capacitatea militară ofensivă folosită, cu încălcarea Dreptului internaţional".