Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa ar putea livra unilateral arme rebelilor sirieni

franta-ar-putea-livra-unilateral-arme-rebelilor-sirieni.jpg

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Eric Vidal)

Preşedintele francez François Hollande nu mai crede într-o soluţionare politică a conflictului dintre Opoziţia siriană şi regimul Assad. Aşa că liderul de la Elysee doreşte ridicarea embargoului şi înarmarea rebelilor sirieni. Partenerii europeni sunt reticenţi, iar Parisul ia în considerare un demers unilateral.

Franţa nu exclude posibilitatea de a livra arme rebelilor sirieni şi fără acordul partenerilor din UE. Deşi subiectul nu se află pe agenda oficială a liderilor europeni reuniţi la Bruxelles, Franţa şi Marea Britanie vor să forţeze o dezbatere în acest sens. Dacă statele europene nu se vor lăsa convinse de necesitatea ridicării embargoului actual, atunci Franţa îşi va asuma răspunderea. Declaraţia a fost făcută joi seară, la Bruxelles, de François Hollande.

Termenul dat de Hollande pentru aprobarea livrărilor de arme este cel târziu sfârşitul lunii mai. Soluţiile politice au eşuat în Siria, în ciuda presiunii internaţionale. Un oficial britanic a declarat chiar că embargoul de arme are o componentă perversă: el nu împiedică livrările de arme către regimul Assad, dar le blochează pe cele care ar putea fi destinate Opoziţiei. Există mai multe ţări europene care sunt reticente în această privinţă, printre ele Germania, Austria şi Suedia.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, anunţase deja că Parisul ar putea acţiona ca stat suveran şi fără acordul partenerilor europeni. O declaraţie similară fusese făcută şi de premierul britanic, David Cameron. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat în acest context că SUA sprijină formele de susţinere a Opoziţiei siriene enunţate de Paris şi Londra.

Vineri, 15 martie, se împlinesc doi ani de la izbucnirea războiului civil în Siria. Peste 70 de mii de persoane au murit în acest conflict, în timp ce comunitatea internaţională nu a reuşit timp de doi ani să acţioneze decisiv în acest dosar. Circa un milion de oameni s-au refugiat din cauza războiului civil.