Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul Ucrainei aprobă înfiinţarea unei Gărzi Naţionale

parlamentul_ucrainei_aproba_infiintarea_unei_garzi_nationale.jpg

Soldaţi ucraineni, în vehicule militare blindate (Foto: Reuters/Konstantin Grishin)

Parlamentul Ucrainei a aprobat joi crearea unei Gărzi Naţionale, din care ar putea să facă parte până la 60 de mii de persoane. Măsura vine în contextul tensiunilor din Crimeea. Proiectul de lege a fost aprobat de către toţi cei 262 de parlamentari prezenţi.

Garda Naţională din Ucraina va trebui să asigure securitatea internă, cea a frontierelor şi se va ocupa de lupta împotriva terorismului.

Garda Naţională va fi constituită cu prioritate din voluntari provenind din "grupuri de autoapărare", formate în Piaţa Independenţei din Kiev.

Ea va fi plasată sub autoritatea Ministerului de Interne şi va putea să furnizeze oameni forţelor armate ucrainene.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrii Parubii, a anunţat miercuri că înfiinţarea acestei Gărzi este un "răspuns la adresa sfidărilor cu care se confruntă Ucraina", referindu-se la situaţia din Crimeea, regiune pe punctul de a fi anexată de către Rusia.

Parlamentul European a cerut joi ca UE să adopte "în cel mai scurt timp" noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă situaţia nu se calmează în Crimeea. Ar fi vorba de un embargo asupra armelor şi de sancţiuni economice, potrivit AFP. Rezoluţia nu are însă caracter coercitiv.

Între timp, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat că a suspendat "pentru moment" procesul de aderare a Rusiei şi că vrea să consolideze cooperarea cu Ucraina.