Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Creţu: M-aş fi bucurat dacă Traian Băsescu ar fi luat poziţie şi faţă de prietenul său, Laszlo Tokes

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să ia poziţie şi faţă de prietenul său, Laszlo Tokes, nu doar faţă de partidul extremist maghiar Jobbik. O spune la RFI europarlamentarul PSD, Corina Creţu.

Şeful statului le-a transmis joi un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în România în următoarele zile, că "oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia".

Corina Creţu îi cere preşedintelui să ia atitudine şi faţă de Laszlo Tokes, care a comparat recent în Parlamentul European situaţia din Ţinutul Secuiesc cu cea din Crimeea.

"Mă bucur că preşedintele Băsescu a vorbit despre acest lucru. M-aş fi bucurat dacă ar fi luat poziţie şi faţă de prietenul său, Laszlo Tokes, care ştiţi foarte bine că e un extremist, ştim acest lucru din manifestările sale, mai ales din ultimii ani, dar mai ales declaraţia de săptămâna trecută din Parlamentul European, care este inacceptabilă, unde face o paralelă între situaţia din Transilvania şi cea din Crimeea", spune europarlamentarul PSD.

"Dacă eu personal am avut nenumărate demersuri îndreptate împotriva domnului Tokes nu ar trebui confundat acest fapt cu opinia mea în general despre minoritatea maghiară din România, pe care o respect", precizează Corina Creţu.

 

Laszlo Tokes "este un extremist"

 

Corina Creţu crede că "au trecut foarte mulţi ani în care nu i s-a răspuns domnului Tokes. Din contră, el a fost încurajat şi promovat de PDL, de PPE, de domnul Traian Băsescu personal şi cred că aşa a căpătat mai mult curaj. Eu vorbesc aici de cazul izolat al unui extremist, care practic, reprezintă România într-o funcţie importantă în Parlamentul European şi nu scapă nici un prilej de a ataca România. Să nu uităm că noi ne inflamăm acum pentru ceva ce s-a întâmplat cu câteva zile în urmă, dar domnul Tokes totuşi de la tribuna Parlamentului European proferează aceste ameninţări şi dă senzaţia Europei că noi avem o problemă reală, când de fapt singura problemă e această persoană, care instigă şi provoacă".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat luni în PE că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor UE pentru obţinerea autonomiei.

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre Laszlo Tokes