Guvernul israelian depune jurământul

guvernul-israelian-depune-juramantul.jpg

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters/Sebastian Scheiner)

Noul Guvern al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, depune luni jurământul în faţa Knessetului, Parlamentul de la Ierusalim. O ceremonie ce are loc cu doar două zile înaintea sosirii în regiune a preşedintelui american, Barack Obama.

Viitoarea majoritate guvernamentală israeliană va număra 68 de deputaţi, dintr-un total de 120 câţi are Parlamentul. Acordul de coaliţie semnat vineri de prim-ministrul israelian şi prezentat sâmbătă seara preşedintelui Shimon Pérès prevede astfel împărţirea diverselor portofolii. Likud, partidul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, preia controlul Internelor şi Apărării. Premierul se va ocupa şi de Externe, în aşteptarea terminării procesului lui Avigdor Lieberman, aliatul său naţionalist, judecat pentru fapte de corupţie.

Mişcarea Yesh Atid, marea supriză a alegerilor din ianuarie, cu care Netanyahu s-a văzut constrâns să se alieze, va conduce Finanţele ţării, Educaţia şi Sănătatea. Liderul partidului, ex-vedeta televiziunii locale, Yaïr Lapid este astfel noul ministru al Economiei din Israel.

Casa Evreiască, partid naţionalist, participant şi el la noul Guvern heteroclit de la Ierusalim, preia ministerele Comerţului, Industriei şi al Locuinţelor, acesta din urmă ocupându-se de controversatele construcţii de colonii în teritoriile palestiniene ocupate.

În sfârşit, noul partid centrist HaTnouha, primul care a semnat acordul de coaliţie cu Netanyahu, o va avea pe lidera sa, Tzipi Livni, fosta şefă a diplomaţiei, în fruntea Ministerului Justiţiei. Tot Livni este însărcinată cu negocierile de pace cu palestinienii, pentru "a ajunge la un acord politic menit să pună capăt conflictului".