Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul va intensifica procesul de colonizare în Cisiordania

israel.jpg

Israelul va intensifica procesul de colonizare în Cisiordania

În Israel, noul guvern al lui Benjamin Netanyahu va intensifica procesul de colonizare în Cisiordania, a anunţat adjunctul ministrului apărării. Declaraţia vine cu două zile înaintea vizitei preşedintelui american Barack Obama, care a criticat astfel de iniţiative.

Noul cabinet, care depune astăzi jurământul în parlament, va intensifica procesul de colonizare în Iudeea-Samaria, în Galileea şi în Negev, a afirmat pentru radioul public Danny Danon, adjunct al ministrului apărării şi deputat din partea Likud, partidul lui Netanyahu. Membru al grupului de lobby din partea coloniştilor, Danon l-a acuzat în trecut pe fostul ministru al apărării Ehud Barak că a împiedicat construirea de locuinţe în coloniile din Cisiordania.

Cât priveşte o eventuală reacţie negativă a administraţiei de la Washington, oficialul israelian a minimizat riscul unei confruntări: "Statele Unite sunt la curent cu faptul că au fost alegeri în Israel şi că a fost format un guvern naţional. Dorim pacea, însă dacă privim în stânga şi în dreapta în regiune, nu putem constata decât că nu există un partener", a declarat Danon. "Nu există niciun orizont pentru un demers politic. Suntem pregătiţi să negociem fără condiţii prealabile, însă nu sunt foarte optimist", a adăugat el.

Pe acest fundal, apropiaţi ai noului ministru al apărării au exclus orice gest faţă de Autoritatea Palestiniană, în contextul vizitei lui Barack Obama. Ministrul se opune eliberării prizonierilor palestinieni, opririi procesului de colonizare, precum şi unui transfer al controlului asupra noilor sectoare din Cisiordania către Autoritatea Palestiniană.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene au fost suspendate începând cu septembrie 2010. Cât priveşte poziţia Statelor Unite, Casa Albă nu a prevăzut nicio iniţiativă specifică în procesul de pace israeliano-palestinian, pentru vizita preşedintelui Obama.