Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crimeea, alipită Rusiei începând de marţi

crimeea_alipita_rusiei_incepand_de_marti.jpg

Vladimir Putin (al doilea din dreapta) (Foto: Reuters/Maxim Shemetov)

Crimeea este alipită Rusiei începând de marţi, 18 martie, când a fost semnat un acord de către preşedintele Vladimir Putin şi noii lideri ai peninsulei din sudul Ucrainei, anunţă Kremlinul într-un comunicat, potrivit AFP. Referendumul din Crimeea a fost organizat în conformitate deplină cu procedurile democratice şi dreptul internaţional. Iată ce a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un discurs susţinut marţi în Parlament.

"Republica Crimeea este considerată parte componentă din Federaţia Rusă începând de la semnarea acordului", afirmă Kremlinul. Preşedintele Vladimir Putin a semnat marţi cu noii lideri proruşi ai Crimeei acest acord la Kremlin.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi trebuie să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi: Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special.

Vladimir Putin a fost primit cu aplauze prelungite marţi în Parlamentul de la Moscova. Preşedintele rus spune că rezultatele referendumului de duminică din Crimeea nu pot fi contestate. Locuitorii din peninsulă s-au pronunţat masiv în favoarea alipirii la Rusia.

Vladimir Putin declară că peninsula Crimeea are legături istorice, culturale, religioase şi spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus, ceea ce explică poziţia Moscovei faţă de regiune.

Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor "o parte integrantă a Rusiei", afirmă preşedintele rus.

"În sufletul şi conştiinţa acestor oameni, Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a Rusiei", spune el.

Ucraina nu va recunoaşte niciodată alipirea peninsulei Crimeea la Rusia, a declarat marţi Evghen Perebîinis, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Kiev. "Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată aşa-zisa independenţă şi aşa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia", a spus oficialul, care precizează că acordul semnat la Moscova "nu are nimic de-a face cu democraţia, dreptul şi bunul simţ".