Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orban: O separare a României de Bulgaria în dosarul Schengen ar fi imposibilă

orban-o-separare-romaniei-bulgaria-dosarul-schengen-ar-fi-imposibila.jpg

Uşa Spaţiului Schengen rămâne închisă deocamdată pentru România şi Bulgaria.

O eventuală separare a intrării României şi Bulgariei în Schengen ar presupune reevaluări tehnice şi alte analize ce ar dura un an de zile. Estimarea este făcută la RFI de către fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. El spune că toţi cei implicaţi în sistemul judiciar trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea şi că din punct de vedere politic, Parlamentul este privit ca fiind actorul numărul unu.

Leonard Orban spune că e greu de estimat când va adera România la Spaţiul Schengen: "În momentul de faţă nu pot să vă dau nici un fel de orizont în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Sigur, speranţa e că lucrurile vor fi favorabile şi că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare de la sfârşitul acestui an va fi pozitiv, ceea ce ar putea permite o aderare la Schengen în prima treaptă în martie 2014, dar sunt foarte multe necunoscute. Pot interveni probleme la noi, dar pot interveni probleme în Bulgaria".

Fostul ministru al Afacerilor Europene precizează că România şi Bulgaria nu pot fi separate în drumul spre Schengen: "Trebuie să recunoaştem foarte clar: separarea celor două state nu prea e posibilă, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Sunt o serie întreagă de argumente care cântăresc, inclusiv evaluarea tehnică s-a făcut cu cele două ţări, ca şi cum ar intra împreună şi nu separat. O separare a intrării celor două ţări ar însemna o reevaluare tehnică pe fiecare din aceste două ţări, iar acea evaluare tehnică ar dura cam minim şase luni de zile. Şi după aceea ar însemna iar rezoluţii ale Parlamentului European, fel de fel de analize făcute la nivelul Consiliului, deci numai procesul ăsta de separare din punct de vedere tehnic ar dura un an de zile, probabil. După aceea, sigur, sunt nişte sume implicate suplimentare, nu sunt foarte mari, pentru a securiza graniţa româno-bulgară. Din punct de vedere politic, e foarte puţin acceptabil şi majoritatea statelor membre nu ar accepta această separare a României şi Bulgariei".

 

Aderarea la Schengen, "un joc diplomatic"

 

Leonard Orban spune că statele care se opun aderării României la Schengen trebuie să spună clar ce teme mai are de făcut Bucureştiul: "În momentul în care ai îndeplinit criteriile şi nu e vorba de criterii tehnice sau politice, pentru că există doar nişte criterii, care sunt înscrise în legislaţia comunitară, normal că stai şi te întrebi: ce mai vreţi de la noi?. Pentru că n-am recunoscut sub nici o formă această legătură între MCV şi aderarea la Schengen şi nu vom recunoaşte în continuare, pentru că nu e normal să se lege cele două chestiuni. E un joc diplomatic: spuneţi-ne exact ce mai vreţi să facem, astfel încât să puteţi să spuneţi că suntem complet pregătiţi din acest punct de vedere. Este clar că vor fi unele state membre, care vor face această legătură cu MCV şi atât timp cât vor considera că rapoartele CE nu sunt suficient de pozitive, în continuare vor avea argumente să ne amâne".

Orban apreciază că "singurul lucru favorabil care s-ar putea întâmpla ar fi să se îmbunătăţească semnificativ situaţia în domeniul judiciar, în domeniul luptei împotriva corupţiei, atât în România, cât şi în Bulgaria. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, eu vă spun foarte clar că vor rămâne anumite state membre, care vor insista şi se vor opune aderării noastre la Spaţiul Schengen".

 

"Toţi trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea"

 

În opinia fostului ministru, "este absolut esenţial să înţeleagă toţi cei implicaţi în sistemul judiciar că nu doar unii dintre ei trebuie să performeze sau să-şi îmbunătăţească activitatea, ci toţi trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea".

Leonard Orban crede că "din punctul de vedere al analizei voinţei politice de a face reformă, de a lua măsurile necesare pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, Parlamentul este privit ca fiind actorul numărul unu şi orice fel de decizie negativă la nivelul Parlamentului este percepută puternic negativ la nivelul CE şi la nivelul unora dintre statele membre. Haideţi să nu mai ezităm în a spune că pot să funcţioneze toate instituţiile din sistemul judiciar foarte bine, dar dacă există la nivelul Parlamentului anumite decizii prin care se încearcă evitarea mersului firesc al diferitelor cazuri din punctul de vedere al sistemului judiciar, sigur că lucrurile astea vor fi văzute puternic negativ la nivelul CE şi al unor state membre".

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen