Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban: Dacă Marea Britanie va introduce noi restricţii, va fi sancţionată imediat!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Marea Britanie riscă procedura de infringement din partea Comisiei Europene, dacă adoptă noi restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari din 2014. O spune într-un interviu la RFI fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. El declară că din punct de vedere legal, oficialii britanici "nu pot face absolut nimic". În caz contrar, ei vor fi "imediat sancţionaţi". Totuşi, România trebuie să fie "vigilentă", atrage atenţia fostul comisar european.

Pentru Leonard Orban, campania din presa britanică nu este o noutate: "Filmul ăsta l-am mai văzut. Această campanie de presă din Marea Britanie am mai văzut-o înainte de 2007, când înclinau spre introducerea de restricţii pentru români şi bulgari, în condiţiile în care restricţiile faţă de ceilalţi cetăţeni din statele care au aderat în 2004 nu fuseseră introduse şi atunci s-a organizat o întreagă campanie de presă şi nu numai, prezentând care sunt riscurile, care sunt problemele şi de ce e mai bine să se introducă restricţii".

Fostul ministru al Afacerilor Europene atrage atenţia că Marea Britanie riscă procedura de infringement, dacă extinde într-o formă sau alta restricţiile pentru români şi bulgari: "Acum nu înţeleg de ce are loc această campanie, pentru că din punctul de vedere al legislaţiei comunitare, al Tratatului Uniunii, Marea Britanie nu are nici un fel de formulă de a mai introduce restricţii după 1 ianuarie 2014. Dacă va încerca să introducă aceste limitări, va fi subiect de încălcare a Tratatului, deci acele proceduri de infringement, care vor fi lansate imediat de către Comisia Europeană. De altfel, CE a ameninţat Marea Britanie cu aceste proceduri de infringement. Şi de altfel, Comisia Europeană chiar a lansat proceduri de infringement acum, înainte de ridicarea restricţiilor în Marea Britanie pe anumite zone, faţă de tratamentul la care sunt supuşi cetăţeni din România şi Bulgaria".

 

Euroscepticismul din Marea Britanie

 

Care e rostul acestei campanii, ce stă în spatele ei, se întreabă Leonard Orban. "Este un punct de vedere absolut personal: ţine de un context mai larg al euroscepticismului din Marea Britanie, al intenţiei unor reprezentanţi de acolo de a organiza mai devreme sau mai târziu un referendum privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în UE. Din punct de vedere legal, nu pot să facă absolut nimic! Dacă vor face, vor introduce restricţii, vor fi imediat sancţionaţi", declară el.

În opinia fostului ministru, "România trebuie să fie vigilentă, dar începând cu 1 ianuarie 2014, nu mai devreme, dacă vor fi introduse restricţii pentru cetăţenii români în unele state membre. În cazul în care se constată asemenea probleme, imediat să fie sesizată Comisia Europeană. Din punct de vedere diplomatic, nu mai e ce să se facă, vorbim de Tratat, vorbim dacă vreţi de Constituţia UE, nu e cale de întors aici".

Orban precizează că "relaţiile româno-britanice au fost afectate un număr de ani, din cauza a ce s-a întâmplat înainte de 2007, deşi Marea Britanie fusese unul dintre marii sprijinitori ai aderării României la UE. Să ne reamintim că primul şef de Guvern care a anunţat începerea negocierilor de aderare cu România şi Bulgaria a fost domnul Blair, la Bucureşti, în Parlamentul de la Bucureşti".

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre restricţiile din Marea Britanie pentru români şi bulgari