Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni tot mai mari între India și Italia. Ambasadorul italian, consemnat la domiciliu

mancini.jpg

Ambasadorul Daniele Mancini.

Conflictul diplomatic dintre India şi Italia escaladează de la o zi la alta. Guvernul de la New Delhi a ridicat imunitatea diplomatică a şefului de misiune italiană. Teoretic, acesta poate fi judecat pentru sfidare dacă încearcă să plece din India.

Ambasadorul Daniele Mancini este consemnat la reşedinţa sa şi nu poate părăsi ţara, un gest pe care autorităţile de la Roma îl consideră o încălcare o normelor diplomatice internaţionale. Acum, tensiunile au intrat într-o nouă fază, cu acuze reciproce din partea politicienilor din fiecare ţară.

O soluţie în disputele dintre India şi Italia pare tot mai îndepărtată. Luni seara, Italia a explicat public că ordinul dat de Curtea Supremă a Indiei ca ambasadorul italian să nu părăsească ţara reprezintă o încălcare a convenţiilor diplomatice. E vorba de “o încălcare clară a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, a explicat Ministerul de Externe de la Roma.


Convenţia, ce datează din 1961, spune că diplomaţii nu pot fi reţinuţi ori judecaţi de statele unde se află la misiune, relatează “Wall Street Journal”. Există însă şi excepţii de la regulă. Dacă diplomaţii se adresează justiţiei, nu pot pretinde imunitate. Nu este clar dacă excepţia funcţionează în acest caz, iar ambasadorul Daniele Mancini acţiona în interesul guvernului său. Avocatul diplomatului a ridicat această problemă Curţii Supreme. Însă diplomaţia indiană nu consideră că interdicţia de a părăsi ţara ar încălca în vreun fel Convenţia.


Guvernul indian consideră, mai mult, că Italia este cea de condamnat din pricina deciziei de a nu returna cei doi militari italieni acuzaţi de crimă. Din acest motiv, confirmarea unui nou ambasador a fost amânată până când cabinetul va revizui stadiul relaţiilor bilaterale.
 

Sonia Gandhi, politician indian născut în Italia, își critică țara de origine


Și, într-o nouă replică față de afirmațiile autorităților italiene, marţi, Sonia Gandhi, liderul partidului aflat la putere în India, a criticat decizia Romei de a nu-i retrimite în India pentru judecată pe cei doi marinari italieni aflaţi în centrul scandalului. “Niciunei ţări nu ar trebui să i se permită să îşi bată joc de India”, a indicat Sonia Gandhi în discursul de marţi. Ca urmare, Curtea a prelungit interdicţia impusă ambasadorului pentru un termen nedefinit.
 “Sfidarea guvernului italian de a nu îi preda pe cei doi militari şi încălcarea unei promisiuni asumate faţă de Curtea Supremă sunt inacceptabile”, a explicat Sonia Gandhi, liderul partidului aflat la guvernare şi poate cel mai popular şi mai puternic politician din India. Cuvintele sale sunt urmărite cu şi mai mare atenţie din pricina originilor sale italiene.
Sonia Gandhi s-a născut în nordul Italiei şi a venit în India în 1968, unde s-a căsătorit cu Rajiv Gandhi, premierul care a fost asasinat în 1991. După ce a preluat conducerea Partidului Congresului, la sfârşitul anilor 90, Sonia Gandhi a încercat să deturneze atenția de la  rădăcinile sale italiene, o chestiune politică sensibilă în ţara sa adoptivă. Din acest motiv nu a devenit premier în 2004, în ciuda faptului că partidul său a câştigat alegerile. Acum, puterea, inclusiv premierul Manmohan Singh, se tem că opoziţia ar putea manipula acest scandal pentru a face campanie contra Soniei Gandhi şi rădăcinilor sale italiene.
De unde a pornit însă această dispută ce pare că se tot agravează? În urmă cu o săptămână, la ordinul Curţii Supreme şi al Ministerului de Interne indian, aeroporturile din India au fost plasate în stare de alertă pentru a-l împiedica pe ambasadorul Italiei să părăsească ţara.
Interdicţia a apărut din pricina scandalului iscat de doi soldaţi italieni, care au ucis doi pescari indieni. Massimiliano Lattore şi Salvatore Girone fac parte din  garda navală italiană şi au fost chemaţi în faţa  justiţiei de la New Delhi pentru uciderea a doi pescari indieni, notează „Times of India”. Marinarii italieni, aflaţi la bordul unui petrolier, au crezut că pescarii sunt de fapt piraţi ai mărilor şi au tras. Au împuşcat mortal doi dintre ei.
 

Ambasadorul nu și-a ținut promisiunea


Italia susţine că incidentul s-a produs în apele internaţionale şi acum insistă că italienii ar trebui judecaţi în tribunale italiene sau de un tribunal internaţional specializat în incidente maritime. India, aflată şi sub presiunea unui public dezlănţuit contra italienilor, susţine însă că pescarii au fost împuşcaţi în apele teritoriale indiene.
La un moment dat, în februarie, ambasadorul Mancini a cerut Curţii Supreme să dea o scurtă permisie militarilor italieni pentru ca aceştia să poată vota în alegerile legislative din Italia. Ambasadorul a garantat Curţii Supreme că cei doi se vor întoarce din Italia. După ce i-a văzut ajunşi în Peninsulă însă, Guvernul de la Roma a decis altceva. Apoi, a trimis o notă guvernului de la New Delhi prin care a explicat motivele pentru care nu îi va preda pe italieni şi prin care a cerut şi o întâlnire la nivel înalt pentru a rezolva situaţia amiabil.
Potrivit procurorului general, guvernul italian a refuzat să accepte nota verbală a Italiei. În urmă cu câteva zile, Daniele Mancini promisese că nu va părăsi India până când nu va fi declarat „persona non-grata”.

Declaraţia a fost formulată în contextul în care apăruseră informaţii că India se pregăteşte să îl expulzeze. Nici nu prea are cum să facă asta: este consemnat la reşedinţă. Diplomatul Daniele Mancini, care a fost şi ambasador al Italiei în România, a rămas astfel prins între cele două guverne şi riscă el însuşi să se confrunte cu justiţia indiană, indiferent ce ar decide.

Până atunci, Italia se poate aştepta la o pedeapsă economică: India reprezintă este o mare piaţă de desfacere pentru companiile italiene. Iar de marţi, problema este şi una europeană. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Catherine Ashton, a avertizat India că încalcă legislaţia internaţională în materie de diplomaţie împiedicându-l pe ambasador să părăsească ţara.