Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leonard Orban: Anexarea peninsulei Crimeea va avea efecte majore asupra Rusiei

leonard_orban_anexarea_peninsulei_crimeea_va_avea_efecte_majore_asupra_rusiei.jpg

Steagul Rusiei, la Sevastopol, în Crimeea (Foto: Reuters/Vasily Fedosenko)

Uniunea Europeană îşi va reduce foarte mult dependenţa de resursele energetice ale Rusiei, în contextul tensiunilor din Crimeea. O spune la RFI fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban. Pe de altă parte, el crede că nu s-a intrat încă în faza militară a conflictului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Leonard Orban afirmă că riscul apariţiei unui conflict militar între Ucraina şi Rusia este limitat: "Nu cred că s-a intrat încă (în faza militară a conflictului din Crimeea-n.r.), dar există riscuri din punctul ăsta de vedere. Ar putea avea loc, dar riscurile sunt deocamdată limitate, pentru că în general, militarii ucraineni, armata ucraineană a manifestat multă reţinere în toată perioada de la momentul în care, haideţi să spunem, a început anexarea peninsulei Crimeea".

Fostul ministru al Afacerilor Europene crede că sancţiunile la adresa Rusiei vor avea un impact negativ asupra Moscovei: "Este evident că sancţiunile indiferent de dimensiunea lor vor avea un efect nu imediat, poate, dar pe termen mediu şi pe termen lung efectul va fi extrem de negativ asupra Federaţiei Ruse. Şi atunci bineînţeles că Rusia doreşte să forţeze cumva mâna Occidentului fie să limiteze aceste sancţiuni, fie să nu fie introduse aceste sancţiuni. Ce vizează, ce urmăreşte, nu putem decât să speculăm, eventual o repetare a situaţiei din Crimeea în estul Ucrainei, deşi preşedintele Putin a spus că se vor opri la Crimeea. Poate alte ţări, alte regiuni, vezi Transnistria, vezi Osetia de Sud şi Abhazia. Deci există anumite riscuri, dar toată lumea se întreabă cât de departe doreşte să meargă Rusia în momentul de faţă".

 

"Costă să-ţi limitezi dependenţa faţă de Rusia"

 

În opinia lui Leonard Orban, "e evident că în momentul de faţă, sancţiunile Statelor Unite la adresa Rusiei au un efect mai mare asupra Federaţiei Ruse şi un efect limitat asupra Statelor Unite. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul Uniunii Europene, pentru că există o dependenţă consistentă nu numai legată de resursele energetice, dar inclusiv de diferitele relaţii comerciale, care sunt deja stabilite între UE şi Federaţia Rusă. Dar aşa cum cunosc eu politica din UE, pot să vă spun foarte clar că vor exista efecte majore asupra Federaţiei Ruse, urmare a acestei anexări a Crimeei. Pe termen mediu, UE va putea să ia acele măsuri şi nu mă refer numai la sancţiuni, ci mă refer la replieri din punctul de vedere al relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă, scăderea la maximum a dependenţei de resursele energetice din Federaţia Rusă. Sunt multe lucruri care vor influenţa puternic negativ o economie a Federaţiei Ruse, care nu stă deloc bine şi care în mare parte depinde de exportul de materii prime, de resurse energetice. Nu pe termen scurt, dar pe termen mediu şi mai ales lung, da, această dependenţă va fi redusă şi va fi redusă, după cum v-am spus, foarte mult. Sigur că asta costă, costă să-ţi limitezi dependenţa faţă de Rusia".

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre o posibilă intrare în etapa militară a conflictului din Crimeea