Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea: Franţa poate fi un model în privinţa regionalizării

Guvernul de la Bucureşti s-ar putea inspira din modelul francez atunci când va face reorganizarea administrativ-teritorială a României. O spune într-un interviu la RFI vicepremierul Liviu Dragnea, cel care coordonează proiectul regionalizării.

Liviu Dragnea precizează că modelul francez de regionalizare şi-a dovedit eficienţa: "Franţa are un model administrativ care şi-a dovedit eficienţa în timp. Sigur, acum există o dezbatere serioasă în Franţa, pentru a se intra într-o nouă etapă, a treia etapă a descentralizării, dar pentru noi este important, pentru că acum noi construim regiuni administrative în România".

"Este important să vedem care au fost criteriile care au stat la baza înfiinţării regiunilor în Franţa, atunci când s-au înfiinţat, care au fost eventualele greşeli ale acestui proces, pentru a nu le face şi noi, care sunt competenţele care au fost atribuite regiunilor, departamentelor şi comunităţilor urbane, pentru că din acest motiv ei intră acum în a treia etapă, pentru că vor să reia discuţia despre competenţele şi atribuţiile date autorităţilor locale", explică ministrul Dezvoltării.

Dragnea spune că Franţa "este un model, este o ţară care funcţionează şi ne putem inspira foarte bine. Nu-l putem copia la noi, dar orice experienţă este bine de analizat".

 
Liviu Dragnea, intervievat de Vasile Damian, despre regionalizare