Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu: Estimăm noi sancţiuni la adresa Rusiei

traian_basescu_estimam_noi_sanctiuni_la_adresa_rusiei.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, România estimează că la Consiliul European se va aproba etapa a doua de sancţiuni legate de Rusia. Şeful statului a plecat joi dimineaţă la Bruxelles.

Traian Băsescu precizează că etapa a doua de sancţiuni privind Rusia vizează listarea demnitarilor ruşi, ucraineni şi crimeeni responsabili de anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, inclusiv cu averile lor din Europa.

"Estimăm că se va aproba într-o formă convenabilă etapa a doua de sancţiuni legate de Federaţia Rusă şi vor fi discuţii legate de etapa a treia, dacă e oportună şi dacă da, când şi în ce condiţii. Etapa a doua se referă în principal la listarea demnitarilor ruşi, ucraineni şi crimeeni, care sunt consideraţi principali actori ai anexării Crimeei de către Federaţia Rusă şi încălcării suveranităţii Ucrainei şi de asemenea, conturile, averile pe care le au în Europa", spune preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu le-a arătat ziariştilor dosarul cu punctele de vedere ale ministerelor asupra subiectelor economice de la Consiliul European. Şeful statului îi invită pe cei care "ţin să vorbească despre legitimitatea prezenţei preşedintelui la reuniune" să citească Constituţia.

"Există un mecanism care funcţionează automat, cu sau fără voia premierului, cu sau fără voia preşedintelui şi ăştia sunt funcţionarii din ministere", declară Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a spus luni că a informat Parlamentul în legătură cu reuniunea Consiliului European din 20-21 martie, în baza noii legi şi pentru că el nu a primit mandat de reprezentare din partea preşedintelui la acest Consiliu.

Preşedintele participă joi şi vineri la Summit-ul PPE şi la reuniunea Consiliului European de primăvară.