Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voinescu: O Constituţie ajustată după Ponta, Antonescu sau chiar Voiculescu ar fi un scenariu horror!

Parlamentul s-ar situa în afara democraţiei, dacă nu ar ţine cont de referendumul din 2009, în discuţiile despre modificarea Constituţiei. O spune la RFI democrat-liberalul Sever Voinescu. El observă pe de altă parte o anumită "moleşeală" la PDL în privinţa acestui subiect.

Sever Voinescu declară că "dacă Parlamentul nu ţine cont de ceea ce a stabilit poporul prin referendum, atunci evident că se situează în afara democraţiei şi în afara contextului constituţional firesc. Eu sunt convins că un proiect de Constituţie, care nu respectă deciziile luate de popor în 2009, prin referendumul de atunci, va fi respins acum la referendumul constituţional de data asta. N-am nici un fel de dubiu că poporul nu va accepta o formulă cu şase sute de parlamentari sau cât are în momentul ăsta Parlamentul şi formula rezultată din aranjamentele astea politicianiste de astăzi".

Democrat-liberalul deplânge pasivitatea PDL în privinţa modificării Constituţiei: "Totuşi, asta este tema noastră, noi suntem primii care au vorbit despre modificarea Constituţiei şi vă amintesc că vreme de-un an de zile USL-ul ne-a spus că nu e cazul să modificăm Constituţia, acum ei vor s-o modifice. Noi n-avem, din păcate, o idee şi un proiect foarte bine articulat în momentul ăsta, cu care să intrăm în substanţa discuţiilor, în legătură cu modificarea Constituţiei. Asta arată încă o dată în plus că Partidul Democrat Liberal nu că nu e pregătit să intre în dezbaterile serioase pe temele politice majore de acum, dar mie mi se pare că nici nu le mai poate susţine pe cele pe care le susţinea înainte. Noi aveam în partid acum un an-doi-trei nişte teme foarte serioase despre care vorbeam tot timpul, modificarea Constituţiei e una dintre ele. Acum constat aşa, o moleşeală şi sunt foarte trist din cauza asta, pentru că văd cum Partidul Democrat Liberal îşi pierde vigoarea, poziţia, profilul".

 

Scenariul "horror"

 

Sever Voinescu se teme că viitoarea Constituţie va fi realizată "pentru persoane": "Simt că ei (USL-n.r.) vor să facă un nou aranjament constituţional exact în stilul celui din '91 şi a celui din 2003, pentru persoane. Ei vor să construiască un aranjament constituţional în ideea că Ponta rămâne prim-ministru şi Antonescu ajunge preşedinte sau în fine, ce alte planuri au ei, că Ponta ajunge preşedinte şi Dragnea prim-ministru, nu ştiu, dar e limpede că ei îşi construiesc proiectul constituţional din nou pe ideea persoanelor pe care ei vor să le menţină la putere. Or asta este devastator pentru sistemul constituţional şi politic din România (...). Vom avea o Constituţie ajustată după Ponta sau după Antonescu, asta ca să nu spun că e posibil s-o avem după cum vrea Dan Voiculescu, ceea ce ne duce direct într-un scenariu horror!".

 
Sever Voinescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei