Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Marea Britanie se agită spectrul "invaziei" moldovenilor

Un deputat al Partidului Conservator de guvernământ a avertizat că sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova cu paşaport românesc ar putea veni în Marea Britanie începând cu anul viitor.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Acest avertisment survine la numai trei zile după publicarea estimării oficiale că mai puţin de 13 mii de cetăţeni români şi bulgari vor veni în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014, dată la care se ridică restricţiile privind accesul pe piaţa muncii.

Deputatul Philip Hollobone, care reprezintă circumscripţia Kettering din centrul Angliei, a făcut o interpelare în Camera Comunelor la adresa Ministerului de Externe, întrebând ce demersuri face Guvernul britanic pe lângă autorităţile române, pentru ca acesta să controleze afluxul la frontiera externă a Uniunii Europene, cea cu Republica Moldova.

Parlamentarul Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron, a reamintit că cetăţenii Republicii Moldova care au avut un bunic sau o bunică cetăţean al României pot solicita redobândirea cetăţeniei române.

 

Cifrele

 

Recent, tabloidul britanic Daily Express scria că în ultimii 22 de ani, peste trei sute de mii de moldoveni au redobândit cetăţenia română, număr care ar creşte cu zece mii în fiecare lună. Datele nu au fost confirmate de autorităţile române.

Deputatul Hollobone a afirmat că Republica Moldova, care nu face parte din Uniunea Europeană,  este un centru pentru traficul de persoane.

În replică, ministrul relaţiei cu Parlamentul, Andrew Lansley, a spus că Guvernul studiază măsuri pentru prevenirea producerii abuzurilor, după 1 ianuarie 2014, când cetăţenii români şi bulgari vor avea dreptul să lucreze liber în toate statele Uniunii Europene.

 

Dezbaterea

 

Ministrul a anunţat că la Parlament va avea loc o dezbatere pe tema ridicării restricţiilor pentru români şi bulgari pe data de 22 aprilie, ca urmare a semnării unei petiţii publice de către peste 130 de mii de persoane, petiţie în care se cere prelungirea restricţiilor.

Între timp, Ministerul Comunităţilor şi Administraţiei Locale a publicat estimări potrivit cărora se aşteaptă ca doar 8.156 de români şi 4.613 bulgari să sosească în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

De fapt, aceste date fuseseră publicate fără prea multă publicitate în octombrie 2011 şi însuşi ministrul Eric Pickles a spus că nu are nici o încredere în acest estimat.

 

Asemănările

 

Cifrele sunt frapant de asemănătoare cu cele din 2004, când Guvernul laburist se aştepta la sosirea a 13 mii de persoane din cele opt state foste comuniste, care au aderat în acel an la UE, pentru a fi confruntat cu o migraţie a peste un milion de persoane, majoritatea polonezi.

Ministrul Pickles a spus că de data aceasta e puţin improbabilă repetarea acelei situaţii, în primul rând datorită faptului că doar Polonia, care a aderat în 2004, are o populaţie mai mare decât a României şi Bulgariei luate împreună, iar în al doilea rând pentru că anul viitor toate ţările UE îşi vor deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari, printre care Germania, Franţa şi Spania, ceea ce nu s-a întâmplat acum nouă ani pentru polonezi şi ceilalţi central şi est europeni.

Organizaţia neguvernamentală Migrationwatch a estimat la 50 de mii anual pentru următorii cinci ani afluxul de români şi bulgari în Marea Britanie, reamintind că o potenţială sursă a acestor migranţi o reprezintă Italia şi Spania, unde se află la ora actuală câte un milion de români.