Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea magnatului rus Boris Berezovsky rămâne "neexplicată"

moartea-magnatului-rus-boris-berezovky-ramane-neexplicata.jpg

Boris Berezovsky (Foto: Reuters/Stefan Wermuth)

Poliţia din Marea Britanie afirmă că nu există la ora actuală dovezi privind implicarea unei terţe părţi în moartea magnatului rus Boris Berezovsky, dar consideră că decesul rămâne "neexplicat".

Boris Berezovsky, care avea statutul de refugiat politic, a fost găsit mort sâmbătă în reşedinţa sa din localitatea Ascot, la 35 de kilometri vest de Londra.

Ancheta Poliţiei este într-un stadiu incipient, dar deja s-a conchis că locuinţa lui Berezovsky nu este contaminată radioactiv, chimic sau biologic.

Urmează ca medicii legişti să efectueze examenul anatomo-patologic asupra trupului neînsufleţit, care, potrivit relatărilor, a fost găsit de un angajat al său în baia din locuinţa sa, uşa fiind închisă pe dinăuntru.

Berezovsky a fost în trecut ţinta mai multor tentative de asasinat, dintre care una în 1994 a dus la decapitarea şoferului său.

 

Cine era Boris Berezovsky?

 

Iniţial un susţinător al lui Vladimir Putin, el a intrat rapid în divergenţă cu acesta după alegerea lui ca preşedinte în 2000 şi s-a refugiat în Marea Britanie, unde a şi obţinut azil politic în anul 2003, eveniment care a dus la deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Londra.

Dacă nu este clar, deocamdată, care sunt cauzele morţii magnatului rus, se ştie însă că în ultima vreme el era extrem de deprimat, mai ales după pierderea anul trecut a procesului cu miliardarul rus, patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Berezovsky îi solicita lui Abramovici daune de circa 5,5 miliarde de dolari, susţinând că acesta l-ar fi şantajat politic ca să-i vândă la preţ redus acţiunile pe care Berezovsky de deţinea la compania petrolieră Sibneft. Înalta Curte de la Londra i-a dat câştig de cauză lui Abramovici, iar Berezovsky a rămas cu datorii de peste 150 de milioane de dolari de pe urma acestui proces.

Cum Berezovsky fusese nevoit să plătească celei de-a doua soţii o sumă considerabilă–peste 150 de milioane de dolari–în urma divorţului şi mai era în pericol să fie obligat să-i plătească sume importante şi partenerei sale de lungă durată de care s-a despărţit curând, situaţia sa financiară devenise precară, de unde doar acum câţiva ani avea o avere estimată la circa trei miliarde de dolari.

 

Dezamăgirea lui Berezovsky faţă de Occident

 

Chiar în preziua morţii sale, revista Forbes publicase pe pagina sa de Internet în limba rusă un interviu cu Berezovsky, în care acesta îşi dezvăluia profunda dezamăgire cu privire la Occident şi intenţia de a se întoarce în Rusia.

De altfel, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin a afirmat că Berezovsky îi scrisese o scrisoare liderului de la Kremlin, cerându-i iertare şi rugându-l să-i permită să se întoarcă în Rusia.

Moartea lui Berezovsky, chiar dacă şi necauzată de un asasinat, urmează altor morţi în Marea Britanie ale unor opozanţi ai lui Putin. În noiembrie 2012, omul de afaceri Alexander Perepilicinîi, care depusese mărturie în Elveţia împotriva unor demnitari ruşi acuzaţi de spălare de bani, a murit în timp ce făcea jogging în jurul reşedinţei sale, aflate la circa 25 de kilometri distanţă de casa lui Berezovski.

În februarie 2008, omul de afaceri georgian, Arkady "Badri" Patarkaţişvili a murit în urma unui infarct la reşedinţa lui, situată la circa 35 de kilometri de casa fostului său asociat, Boris Berezovsky.

În sfârşit, în noiembrie 2006, fostul agent KGB şi prieten al lui Berezovsky, Alexander Litvinenko, a murit otrăvit cu poloniu radioactiv, un asasinat pus atunci de Berezovsky pe seama lui Putin. De altfel, Berezovsky urma să compară ca martor la ancheta judiciară cu privire la moartea lui Litvinenko, programată să înceapă în mai anul acesta la Londra. Nu o va mai face şi sporeşte, la rândul său, numărul opozanţilor lui Putin morţi în condiţii mai mult sau mai puţin elucidate pe teritoriul Marii Britanii.

 
Londra, Petru Clej, despre moartea lui Boris Berezovsky