Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză în Republica Centrafricană

criza-republica-centrafricana.jpg

Preşedintele Republicii Centrafricane, François Bozizé (Foto: Reuters/Luc Gnago)

Rebelii din Republica Centrafricană au preluat controlul capitalei Bangui, după o ofensivă fulger, destinată să-l răstoarne de la putere pe preşedintele François Bozizé. Acesta a fugit de altfel din capitală, în timp ce Franţa a trimis la faţa locului un nou contingent de militari.

Primii două sute de soldaţi francezi au ajuns la Bangui sâmbătă, un al doilea contingent de alţi 150 de militari s-a desfăşurat duminică în capitala centrafricană, pentru a asigura securitatea celor circa 1.200 de francezi care locuiesc acolo permanent. Acestor 350 de militari francezi sosiţi în week-end la Bangui li se adaugă alţi 250 aflaţi în post în mod permament în această fostă colonie a Franţei.

Lansând un apel la calm tuturor părţilor implicate în conflict, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a confirmat plecarea din capitală a preşedintelui François Bozizé, fără să precizeze însă unde s-a dus acesta.

Apropiat fostului "împărat"-dictator Jean-Bedel Bokasa, Bozizé ajunsese la putere acum un deceniu, prin forţa armelor. În 2005, el a fost însă ales şef de stat, apoi în 2011 a fost reales, în urma unui scrutin foarte criticat de Opoziţie.

Rebeliunea a lansat prima sa ofensivă în nordul ţării la începutul lui decembrie anul trecut şi a tot câştigat teren de atunci, ajungând până la 75 de kilometri distanţă de Bangui, unde s-a oprit sub presiunea comunităţii internaţionale.

Un efemer Guvern de uniune naţională între membrii taberei Bozizé, Opoziţie şi rebeliune s-a format în ianuarie. Înţelegerea a durat însă până săptămâna trecută, când rebelii au estimat că acordul nu a fost respectat şi şi-au lansat ofensiva finală.

De notat că încă de la începutul agitaţiilor, preşedintele Franţei, François Hollande, a refuzat să sprijine regimul Bozizé.